Застава при оренді авто: що це та навіщо потрібно?

Середа, 25 серпня 2021 —
Кожна компанія автопрокату надає послуги на певних умовах. Їх кількість і зміст можуть відрізнятися. Але є умови, які передбачені у списках абсолютно всіх сумлінних компаній. Внесення застави — одна з них.

Вибираючи прокат авто в Миколаєві https://catcar.ua/nikolaev/  або в будь-якому іншому місті, необхідно зробити грошовий внесок на рахунок сервісу. Остаточна сума вже залежить від обраної компанії. Зіштовхуючись з подібною ситуацією, деякі водії насторожуються, вважаючи це за спробу нажитися на клієнтах. Але це не так. Пропонуємо розібратися в цьому питанні більш детально.

Що таке застава?

Кожна прокатна компанія, що цінує свій автопарк і репутацію, обов'язково піклується за внесення застави. Це грошовий внесок, який клієнт залишає компанії, а після повернення автомобіля забирає назад. Його можна сміливо назвати запобіжним заходом. Адже поїздки на авто безпосередньо пов'язані з певними ризиками, а компанія з прокату просто намагається таким чином застрахуватися від них.

Як визначається вартість застави?

Кожен сервіс по-різному розраховує вартість застави та обов'язково фіксує це в договорі. Врешті-решт на суму впливає відразу кілька чинників:

  • марка машини;
  • клас;
  • тип;
  • об'єм двигуна та ін.

Остаточна цифра оголошується клієнту, йому ж потрібно разом з оплатою за прокат авто внести й заставу. Зазвичай сервіси надають відразу кілька варіантів розрахунку. Наприклад, компанія Кеткар приймає оплату в різних валютах. Це можуть бути гривні, рублі, долари та євро.

Внести гроші можна готівкою в офісі, а також через банківські сервіси на розрахунковий рахунок сервісу.

Ще одним варіантом оплати застави може бути блокування коштів на банківській картці. Потрібна сума залишається на картці клієнта, але на неї діють обмеження використання. Після повернення автомобіля в справному стані, потрібно просто подати заявку в банк на зняття блоку.

Що покриває застава?

Додаткова грошова сума, внесена під час оформлення автопрокату, може списуватися компанією тільки в деяких випадках. До них відносяться:

  • технічне обслуговування коліс (якщо пошкодження сталися з вини водія);
  • відсутність палива в необхідному (вказаному в договорі) обсязі;
  • наявність серйозних дефектів і пошкоджень корпусу / салону;
  • коли є потреба в послугах хімчистки.

Умови списання грошових коштів визначаються кожним сервісом автомобільного прокату окремо. Їх потрібно уточнювати ще до моменту укладення договору, щоб уникнути неприємностей.

З огляду на зазначені нюанси, застава для багатьох може здатися додатковою перепоною для оформлення послуги автопрокату. Але насправді ця сума може допомогти уникнути серйозних витрат і проблем. Крім цього, вона стимулює обережно водити авто та дотримуватися всіх рекомендацій прокатного сервісу.

Джерело: catcar.ua.

Реклама: