Ющенко заважав Тимошенко домовлятися з МВФ?

Четвер, 1 квітня 2010, 09:36

Екс-президент Віктор Ющенко всіляко перешкоджав переговорам уряду Юлії Тимошенко з Міжнародним валютним фондом.

Про це заявив колишній виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський в інтерв'ю газеті "Дело".

За його словами, екс-президент робив все можливе, щоб Кабміну не вдалося отримати гроші за кредитом stand-by, який у 2008 році МВФ виділив Україні.

"Я добре пам'ятаю, як сидів навпроти Стросс-Кана (Домінік Стросс-Кан - директор-розпорядник МВФ), а він показував мені пачку листів від президента, в яких ішлося про те, що програма співпраці з МВФ - це зло для України і продовження співробітництва навіть не потрібно обговорювати. І що він, Ющенко, буде робити все можливе, щоб ця програма померла в такому вигляді і при такому уряді", - відзначив Уманський.

Реклама:

Він також упевнений, що президент спеціально підписав закон про підвищення соціальних стандартів, який був різко розкритикований з боку МВФ.

"Більше того, перед тим як Ющенко візував цей закон, йому три дні дзвонив Стросс-Кан з проханням не робити цього, але Ющенко відмовився з ним спілкуватися, чим, природно, образив голову МВФ. Стросс-Кан, наскільки мені відомо, сприйняв це як особисту образу", - згадує екс-керівник Мінфіну.

Як відомо, МВФ у листопаді 2008 року прийняв рішення про надання Україні дворічної програми кредитування stand-by на суму близько 16,4 млрд. доларів.

З початку 2008 року Україна отримала вже три транші на суму близько 12 млрд. доларів.

Четвертий транш у розмірі 3,8 млрд. доларів Україна розраховувала отримати в листопаді 2009 року за підсумками третього перегляду програми.

Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 млрд. доларів було заплановано на листопад 2009 року, але місія Фонду не зробила відповідної позитивної заяви.

15-19 березня у Києві працювала технічна місія МВФ, яка вивчала стан державних фінансів. Основна місія МВФ під керівництвом Таноса Арвантіса прибула до Києва 23 березня і працюватиме до 2 квітня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: