"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко розповіла, як здали українську ГТС Фірташу

Вівторок, 29 грудня 2009, 12:43

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що газова криза у січні 2010 року Україні не загрожує.

"Навіть якщо сьогодні з якихось причин нам хтось припинить постачати газ, газу у газових сховищах вистачить, щоб проживати осінньо-газовий період. Нам нічого більше не загрожує", - сказала вона на прес-конференції у вівторок.

При цьому Тимошенко вкотре заявила, що у разі, якщо президентські вибори виграє Віктор Янукович, до влади повернеться "газова мафія".

"Якщо обманом людей, дешевою рекламою, у тому числі на хвилі кризи, Янукович і його права рука Фірташ, який володів "РосУкрЕнерго", повернеться до влади, ці 26 млрд. кубометрів газу, які сьогодні належать Україні, перекачують до Фірташа і Януковича. Тому що вони, на жаль, подали до Європейського суду позов на Україну щодо повернення цього газу "РосУкрЕнерго", - сказала вона.

Реклама:

"Якщо повертається, не дай Боже, Янукович, в України не буде стратегічного запасу газу. В України також не буде стратегічного родовища природного газу та нафти, розташованого на шельфі Чорного моря", - додала Тимошенко.

Вона також заявила, що у часи головування НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченка, "на 25 років в оренду "РосУкрЕнерго" була здана газотранспортна система і газові сховища України".

"Усі контракти були підписані з правом перегляду ціни на транзит і на зберігання газу в газосховищах 2 рази на 25 років", - заявила Тимошенко.

За її словами, такі контракти її урядом були анульовані, "виграні суди, і більше ніхто своїми довгими і брудними руками, незважаючи на політичні окраси, не отримує можливості в тіні приватизовувати газотранспортну систему України на 25 років".

"Це відбулося вже після помаранчевої революції при повному покровительстві усіх лідерів держави. І тому що я достатньо гучно про це заявила, в тому числі, це вплинуло на звільнення мене з посади прем'єра", - сказала Тимошенко.

"Поки я працюю у владі чи в опозиції, я нікому не дам зазіхати на ГТС або на газові сховища України", - додала вона.

Тимошенко також спростувала заяви про підвищення ціни на газ для підприємств і населення з 1 січня 2010 року.

"З 1 січня промисловість буде мати таку саму ціну на газ, яку має сьогодні. Я хочу спростувати всі заяви, що з 1 січня газ буде дорогий і, як кажуть сьогоднішні опозиціонери і кандидати в президенти, буде колапс економіки України. Для людей, теплокомуненерго ціна на газ з 1 січня зберігається такою, якою була в цьому році", - сказала вона.

Крім того, Тимошенко попросила "раз і назавжди припинити провокації, що газовий контракт є поганим для України".

"Він є добрим для України і зміцнює незалежність України", - заявила вона.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!