"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путін хоче, щоб замість Києва платив консорціум

П'ятниця, 16 січня 2009, 14:23
 

Москва запропонувала створити міжнародний консорціум, який буде оплачувати витрати на поставку технічного газу.

Про це пише в своїй статті московський кореспондент La Repubblica Леонардо Коен., повідомляє InoPressa.

"У росіян виникла ідея про безпосереднє залучення до вирішення газової проблеми своїх найбільш вірних партнерів, таких, як Eni", - пише автор статті.

Італійська група повинна очолити консорціум "великих споживачів російського газу", який замість Києва буде оплачувати деякі витрати з транзиту газу з Росії до Європи. Насправді мова йде про 140 млн. кубометрів "технічного" газу і про 20 млн. кубометрів газу щоденно, необхідних для роботи перекачувальних станцій, говориться в статті.

Реклама:

"Для того, щоб переконати італійців взяти участь у цій ініціативі, Путін зателефонував своєму другу Берлусконі, і той дав зелене світло президенту Eni Скароні. Хто ще з європейців погодиться ввійти до консорціуму? Чи погодиться Ангела Меркель?", - заявляє Коєн.

У статті говориться, що Німеччина бере участь у реалізації проекту "Північний потік", тому, імовірніше за все, німецька компанія E.On, так і Ruhrgas приєднаються до Eni і потягнуть за собою австрійців.

Не захочуть залишитися поза грою і ставити під загрозу свої комерційні інтереси в Росії і французи з Gaz de France, вважає автор.

У статті також підкреслюється, що Брюссель в ці дні зазнав поразки, тому що підписана за його участю Тристороння угода так і не було виконана.

"Путін зумів у черговий раз продемонструвати неспроможність європейської енергетичної політики", - відзначається в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!