Газпром обіцяє не перекривати вентиль Україні, але 400 доларів…

Середа, 26 листопада 2008, 16:03
 

Російський Газпром пообіцяв "докласти всіх зусиль", щоб не допустити відключення газу Україні як крайнього заходу боротьби з неплатежами.

Про це заявив офіційний представник концерну Сергій Купріянов у ході телефонної конференції в середу, повідомляє Reuters.

При цьому Купріянов назвав погашення боргу єдиним шансом уникнути росту цін вище $400 за 1.000 кубометрів з 2009 року.

Він нагадав, що борг формується з приблизно $430 мільйонів за постачання у вересні, близько $800 мільйонів - у жовтні, штрафу за несвоєчасну оплату майже $340 мільйонів і поточної заборгованості за постачання в листопаді - близько $840 мільйонів.

Реклама:

Купріянов нагадав, що однією з умов меморандуму є погашення боргу, інакше вже з 1 січня 2009 року Україна почне одержувати газ за ринковими цінами.

"У випадку, якщо ми переходимо на ринкові ціни... уже з 1 січня, то ціна може скласти вище $400, про що ми попереджали. Ринкову ціну визначає виконання чи невиконання меморандуму", - сказав Купріянов.

У 2008 році Україна купує газ по $179,5 за 1.000 кубометрів.

За словами Купріянова, сторони спробують врахувати досвід попередніх років і "докласти всіх зусиль", щоб відключення газу не відбулося.

Як відомо, два роки тому через неузгоджену ціну постачання на наступний рік Газпром обмежив подачу газу Україні, яка добирала відсутній обсяг з газу, що йде транзитом через країну в Європу.

Купріянов сказав, що "автоматичного" переходу на $400 з 2009 року не вийде, тому що "цінові параметри підлягають переговорам щороку", однак Газпром "мріє" укласти з Україною договір про довгострокові постачання газу, щоб не вирішувати хворобливе питання щороку.

Тиждень тому президент Росії Дмитро Медведєв доручив Газпрому стягнути з України $2,4 мільярди боргу за газ, з яких український Нафтогаз визнав лише половину.

Погашення боргів стало однією з умов меморандуму про перехід на прямі постачання газу і поступовий, протягом трьох років, перехід на ринкове ціноутворення для України.

У вівторок Газпром і Нафтогаз домовилися, що до 1 грудня Нафтогаз сплатить борг за газ, поставлений у вересні, і частину боргу за жовтень, після чого сторони зможуть продовжити переговори про реалізацію жовтневого меморандуму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: