"Газпром" пропонує погасити борг транзитом?

Середа, 19 листопада 2008, 09:49
 

У Москві у вівторок пройшли переговори голови "Нафтогазу" Олега Дубини і голови правління "Газпрому" Олексія Міллера про постачання і транзит газу в 2009 році.

Офіційно хід переговорів сторони не коментують, у прес-службі "Газпрому" лише уточнили, що вони продовжаться в середу, пише видання "Комерсант-Україна".

Раніше офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив про те, що перехід на прямі постачання палива в 2009 році можливий тільки після погашення "Нафтогазом" боргу за постачений природний газ.

За словами високопоставленого джерела газети в "Газпромі", борг "Нафтогазу" на сьогодні досягає 2,4 млрд. дол., і російська монополія запропонувала погасити його за рахунок оплати транзиту газу територією України протягом наступних 14 місяців.

Реклама:

З цих коштів "Нафтогаз" зможе сплатити борг перед "Газпромом".

Крім того, компанія зобов'язується заморозити транзитну ставку на рівні 1,7 дол. за тис. куб. м на 100 км мінімум до 2011 року.

Як відомо, на початку року "Нафтогаз" заявляв, що вважає справедливою ставкою транзиту газу - 9,32 дол. за тис. куб. м на 100 км, але відмовився від підвищення тарифу після того, як "Газпром" оголосив про намір дзеркально підвищити вартість транзиту середньоазійського газу, що постачається в Україну.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олег Зарубінський упевнений, що запропонована "Газпромом" схема невигідна "Нафтогазу" - компанія втратить основне джерело валютного виторгу в 2009-2010 роках.

"НАК зажене себе в пастку - зобов'язання із закупівлі газу потрібно виконувати, зібрати гроші на внутрішньому ринку дуже складно. Єдине стабільне джерело доходу, що приносить 90% валютного виторгу, - плата за транзит газу", - говорить він.

На думку Зарубінського, відсутність валютних надходжень у 2009 році призведе до того, що дефіцит власних оборотних коштів НАК досягне 20 млрд. грн. (з урахуванням 8 млрд. грн. планового дефіциту оборотних коштів).

Заморожування транзитної ставки суперечить також політиці Кабміну, який прагне збільшити її, зазначає член постійної комісії ВР з розслідування ситуації на ринку природного газу Василь Кисельов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!