У ФДМУ розглядають можливість відновити на ОПЗ профільну діяльність

Четвер, 1 лютого 2024, 16:24 -

Одеський припортовий завод наразі працює за непрофільними напрямками, але Фонд держмайна розглядає можливість розпочати на підприємстві роботу за основним профілем.

Про це розповів голова ФДМУ Віталій Коваль в інтерв’ю виданню Liga.net.

"Сьогодні підприємство працює за непрофільними напрямками: виробляє кисень та азот. Крім цього, займається перевалкою зернових. Але ця діяльність приносить лише дохід для фінансування основних витрат товариства, щоб утримувати колектив та виплачувати левову частину зарплати", - сказав Коваль.

"Зараз ми розглядаємо можливість розширення діяльності. ОПЗ – це можливість вантажити багатотонні судна. Він фактично виконує роль глибоководних портів", - додав голова Фонду.

Реклама:

Він також не виключив можливість запуску на підприємстві виробництва профільної продукції – аміаку.

"Ми не виключаємо можливості його запуску за основним профілем. Але для того щоб це зробити, нам потрібна безпекова складова. Щоб, наприклад, у виробництво аміаку не прилітали ракети", - зауважив очільник Фонду.

Потенційних інвесторів, які виявляють інтерес до ОПЗ стримує саме безпекова складова.

Реклама:

"ОПЗ завжди цікавитиме промислових інвесторів, через можливість завантаження аміаку на кораблі одразу на місці виробництва. Але в потенційних інвесторів є певний острах. Через відсутність страхування воєнних ризиків", - пояснив Коваль.

Для надання інвесторам певних гарантій ФДМУ співпрацює з Експортно-кредитним агентством, яке може дати міжнародним інвесторам страхування діяльності в Україні.

Читайте також: "Висмоктували гроші нижче ватерлінії". Як обкрадали ОПЗ і яка роль Сенниченка в скандальній справі

Нагадуємо:

У березні 2023 року САП та НАБУ викрили злочинне угрупування, що протягом 2019 – 2021 років заволоділо понад 400 млн грн коштів держпідприємств, серед яких АТ "Одеський припортовий завод" та АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія". 

Перший епізод — щодо корупції на "Одеському припортовому заводі" (99,56% акцій належить державі), другий – на "Об’єднаній гірничо-хімічної компанії" (100% належить державі в особі ФДМУ). 

Підозрюваним інкримінували легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом на суму понад 10 млрд гривень.

Реклама: