ЄС просить ІТ-гігантів просувати новини незалежних білоруських ЗМІ

Понеділок, 8 січня 2024, 20:45 -

Європейська комісія закликала Google та інші великі технологічні компанії допомогти опозиційним білоруським ЗМІ, просуваючи їхні матеріали активніше за провладні, бо останнім пошукові алгоритми надають перевагу.

Про це в інтерв’ю Financial Times сказала віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей Вера Юрова, пише "Європейська правда".

Єврокомісія ухвалила таке рішення після звернення білоруських журналістів-дисидентів, які стверджували, що критичний до чинного режиму Александра Лукашенка контент через упередження технологічних платформ не досягає цільової аудиторії.

Також білоруські журналісти зауважили, що Google News не доступний білоруською мовою, а отже, обмежує результати пошуку в інтернеті для жителів країни.

Реклама:

"Боротьба з дезінформацією і просування свободи ЗМІ – це дві сторони однієї медалі, і ми хочемо, щоб великі технології робили і те, й інше. Це означає забезпечення видимості достовірної інформації в Інтернеті, а не пропаганди Мінська чи Кремля", – сказала Юрова.

Поінформовані джерела FT уточнили, що віцеголова Єврокомісії висловила свою стурбованість ситуацією з білоруськими опозиційними ЗМІ у грудні в розмові з президентом Google з глобальних питань Кентом Вокером.

У травні 2023 року Юрова обговорювала подібні питання з виконавчим директором Google Сундаром Пічаї, але тоді приділяла більше уваги Росії й таким проблемам, як нездатність російських незалежних ЗМІ монетизувати контент, розміщений на YouTube.

Реклама:

У відповідь на запит FT Google заявив, що "ми докладаємо всіх зусиль, щоб створювати наші продукти і впроваджувати нашу політику таким чином, щоб не брати до уваги політичні уподобання".

Після нелегітимних виборів президента в серпні 2020 року влада в Білорусі почала масштабні репресії проти журналістів та активістів. Лише за приблизними підрахунками було заарештовано понад 35 тисяч людей, а десятки неурядових організацій та незалежних ЗМІ були закриті. Загалом за ґратами в Білорусі наразі перебувають понад 30 журналістів.

Європейська правда

Реклама: