У ЄС спростували, що узгодили план підриву економіки Угорщини - ЗМІ

Понеділок, 29 січня 2024, 16:32 -

У Євросоюзі прокоментували інформацію, що з'явилася в ЗМІ, про розробку плану з підриву економіки Угорщини, якщо прем'єр країни Віктор Орбан накладе вето на виділення фінансування Україні у розмірі 50 мільярдів євро.

Про це журналістам повідомив неназваний європейський посадовець, інформує "Європейська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи статтю в Financial Times, співрозмовник агентства сказав, що наведений у матеріалі план є довідковою запискою, написаною Секретаріатом ради під свою відповідальність, яка описує поточний стан угорської економіки.

"Це – фактичний документ, який не відображає статусу поточних переговорів щодо багаторічного бюджету ЄС (Multiannual Financial Framework) між представниками держав-членів ЄС і на рівні лідерів ЄС.

Реклама:

У записці не описується будь-який конкретний план, що стосується MFF і Українського фонду, а також не викладається будь-який план, що стосується Угорщини", – сказав він.

За словами посадовця, переговори про MFF тривають і "завжди ґрунтувалися на пошуку компромісу, прийнятного для всіх 27 країн-членів ЄС".

За даними видання Financial Times, лідери ЄС нібито були готові публічно оголосити про повне припинення будь-якого фінансування Угорщини, щоб налякати ринки, спровокувати ажіотаж на національну валюту форинт і різке зростання вартості запозичень.

Реклама:

В угорського прем'єра Орбана, коменуючи інформацію FT, заявили, що Брюссель шантажує Угорщину попри компроміс щодо України.

У п'ятницю посадовець ЄС заявив, що переговори про схвалення чотирирічної програми фінансової допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів євро ускладнюються, оскільки Угорщина не проявляє гнучкості напередодні саміту 1 лютого.

А перед цим агентство Bloomberg з посиланням на власні джерела повідомило, що Угорщина відмовиться від своїх заперечень проти створення фонду військової допомоги Україні з річним бюджетом у розмірі 5 мільярдів євро.

Читайте також: Угорщина може зарити сокиру війни? Пояснюємо, хто примушує Орбана "помиритися" з Україною

Європейська правда

Реклама: