Естонія додатково виділятиме Україні по 14 мільйонів євро на рік на розвиток

П'ятниця, 19 січня 2024, 12:50 -
 
getty images

На додачу до 0,25% свого внутрішнього валового продукту, призначеного на надання військової допомоги Україні, Естонія щорічно виділятиме Києву 14 млн євро в рамках співпраці з метою розвитку.

Відповідні показники зафіксовано в державній бюджетній стратегії, пише національний мовник ERR.

За словами віцеканцлерки МЗС Естонії Марійн Ратнік, з цієї суми на відповідні цілі буде виділено 12,8 млн євро Естонському центру співробітництва з метою розвитку (ESTDEV), один мільйон євро - на гуманітарну допомогу Україні та 200 тис євро - на підтримку співпраці з Україною естонського бізнесу.

В останньому випадку йдеться переважно про налагодження ділових контактів з українськими партнерами, йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Цю допомогу виділятимуть з огляду на схвалену урядом на початку січня довгострокову стратегію Естонії у сфері співробітництва задля розвитку, а також на принципи і план дій із відновлення України", - додає ERR.

За словами Ратнік, уряд також уточнив ті сфери, у яких кошти, що виділяються Естонією, можуть бути найбільш корисними.

"Ці ті сектори, [з проблемами в яких] ми самі стикалися в минулому, оскільки ми самі виходили з того самого суспільства, з якого намагається вибратися Україна: реформа системи освіти, розвиток системи охорони здоров'я, цифрові та кібернетичні рішення", - сказала вона.

Реклама:

З урахуванням початку переговорів про вступ України до ЄС, Естонія також зможе поділитися з нею власним досвідом у цьому процесі, а також в отриманні та використанні субсидій з фондів ЄС, додала Ратнік.

Ратнік також підкреслила, що повоєнні витрати на відновлення України оцінюють у 400 млрд євро, і такі гроші можуть виділити тільки великі донори, як Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк тощо.

"Усі ці установи не реалізують проєкти самостійно, а пропонують проєктне фінансування, на яке можна подавати заявки", - пояснила вона, зазначивши, що в цьому процесі зможуть узяти участь і естонські компанії.

Економічна правда

Реклама: