Російський "Лукойл" скоротив випуск бензину через санкції

Понеділок, 15 січня 2024, 09:00 -
 
getty images

Найбільша приватна нафтова компанія Росії "Лукойл" удвічі скоротила випуск високооктанового бензину на найбільшому в РФ Нижньогородському НПЗ,

Про це пише "Коммерсантъ" із посиланням на джерела.

За їхніми словами, це сталося 4 січня через вихід з ладу установки каталітичного крекінгу. Зокрема, зламалося іноземне компресорне обладнання, яке неможливо замінити найближчим часом, оскільки санкції обмежили можливість його закупівлі.

Загалом на Нижньогородському НПЗ дві установки каталітичного крекінгу. Вони були введені в експлуатацію в 2010 і 2015 роках. З ладу вийшло старіше обладнання. Однак, за словами одного із співрозмовників, 26 грудня 2023 року сталася поломка і на установці каткрекінгу 2015 року, але її відтоді вдалося запустити на меншій потужності.

Реклама:

З 10 січня "Лукойл" зупинив продажі АІ-95 на біржі, стверджують джерела. За їхніми словами, така тактика нафтокомпанії пояснюється бажанням забезпечити паливом власні АЗС. Це провокує учасників ринку запасатися пальним.

"Нижньогородський НПЗ важливий для забезпечення Московського регіону, на який припадає близько 30% споживання бензину в РФ. Так, до Москви бензин з НПЗ доставляли трубопроводом. Компенсаційні партії з інших НПЗ, найімовірніше, доведеться везти залізницею, що призведе до значного подорожчання логістики і збільшення термінів доставки", - додає видання.

Економічна правда

Реклама:
Реклама: