Презентація дослідження "Презумпція вини у податковому та митному адмініструванні: довести очевидне"

Вівторок, 19 грудня 2023, 13:00
 

В українському податковому та митному законодавстві окреслена презумпція правомірності рішень платника податків, що твердить, що у випадку неоднозначного трактування ситуації про обсяг податкових зобов’язань чи інших питань податкового та митного адміністрування податкові та митні органи повинні тлумачити ситуацію на користь платника податків і тягар доведення провини платника податків лежить на плечах саме податкових та митних органів.

 Проте на практиці відносини між державою та платниками податків вибудувані зовсім іншим чином і норми національного законодавства, які окреслюють презумпцію невинуватості платника податків, на практиці не працюють. 

Такий стан справ є кричущим порушення базових прав людини та відверто суперечить європейській практиці податкового адміністрування. Уряд офіційно заперечує існування проблеми, а міжнародні фінансові організації трактують скарги підприємців як "окремо взяті випадки" і притримуються позиції, що це не є цілеспрямована політика Уряду та фіскальних органів. 

Аналітичний центр CASE Україна у звіті "Презумпція вини у податковому та митному адмініструванні в Україні" систематизує наявні факти та доводить, що презумпція вини по відношенню до платників податків (податкових агентів) є панівною філософією державних органів, яка визначає системну лінію поведінки фіскальних органів всупереч національному законодавству.  

Реклама:

Результати дослідження будуть презентовані 21-го грудня о 15:00 під час онлайн вебінару. Основні висновки будуть обговорені з учасниками дискусії.

Спікери:

  • Станіслав Музиченко, Перший заступник Голови Державної регуляторної служби України
  • Тетяна Паламарчук, заступниця виконавчого директора Спілки українських підприємців
  • Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна

Модератор: Дмитро Дєнков, головний редактор "Економічної правди"

Реклама:

Захід відбудеться у форматі вебінару (Zoom). Також вестиметься трансляція на сторінці "Ціна держави" у Youtube. Реєстрація за посиланням.

Організатор дискусії: Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна. За підтримки та інформаційного партнерства з провідним діловим онлайн-виданням "Економічна правда". Підготовка цього вебінару стала можливою завдяки підтримці Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України".

Реклама: