"Укрзалізниця" вперше за 15 років оновила парк плацкартів і вперше - українського виробництва

Вівторок, 7 листопада 2023, 15:38 -

АТ "Укрзалізниця" вперше за з 2008 року закупила нові плацкартні вагони, більше того - вперше ці вагони будуть українського виробництва.

Про це повідомляє Міністерство фінансів.

"Попередню оплату для придбання 44 нових пасажирських вагонів здійснено 28 жовтня цього року, серед яких передбачено поставку 9 нових плацкартних вагонів", - зазначили в Мінфіні.

"Це будуть перші нові плацкартні вагони придбані за останні 15 років, та вперше плацкартні вагони українського виробництва. Востаннє плацкартні вагони купувалися у далекому 2008 році і були вони російського виробництва", - розповів заступник міністра фінансів Олександр Кава.

Реклама:

Зазначається, що більша частина коштів, спрямованих на ці закупівлі, - це довоєнні доходи дорожнього фонду, які передбачалися на оновлення рухомого складу залізниці.

Станом на 30 жовтня з державного бюджету цього року профінансовано АТ "Укрзалізниця" на 3,5 млрд грн (70% від доступних коштів), з яких майже 3 млрд грн спрямовано на закупівлю нових пасажирських вагонів (зокрема завершення оплати 100 пасажирських вагонів, замовлених у 2021 році, та 44 вагонів у 2023 році).

До кінця 2023 року на підтримку залізничного транспорту планується спрямувати близько 11 млрд грн бюджетних коштів. Зокрема, безпосередньо з державного бюджету саме на залізничні пасажирські перевезення передбачено 5 млрд грн.

Реклама:

У Мінфіні наголошують, що з моменту незалежності парк пасажирських вагонів в Україні зменшився більш ніж втричі. На додаток до цього під час війни Україна втратила ще частину пасажирських вагонів.

Тож, для відновлення зруйнованої інфраструктури, крім прямих бюджетних коштів, в бюджеті передбачено близько 6 млрд грн кредитних коштів для Укрзалізниці під гарантії держави.

"Даний ресурс Укрзалізниця зможе використати для реалізації проєктів з відновлення інфраструктури, але за умови подальшого повернення вказаних коштів за рахунок власних доходів в майбутніх періодах", - йдеться в повідомленні.

Крім того, ведеться робота щодо реалізації міжнародних проєктів спрямованих на відновлення залізничної інфраструктури. А саме:

  • залучення позики від ЄБРР на суму до 200 мільйонів євро в рамках проєкту "Надзвичайна підтримка української залізниці",
  • гранту Світового Банку суму 25 мільйонів доларів США в рамках проєкту "Відновлення критично важливої інфраструктури та мережевого сполучення (RELINC)",
  • кредиту Уряду Франції на суму 37,6 мільйона євро,
  • грантову допомогу від Уряду Швейцарії на суму 14 мільйонів швейцарських грантів.

Нагадуємо:

У серпні Укрзалізниця показала, як виглядають оновлені плацкартні вагони, які компанія запустила на одному з маршрутів. Щоправда, йшлося про капітально-відновлювальний ремонт.

Реклама: