Орбан проводить опитування населення щодо збільшення допомоги Україні

Вівторок, 21 листопада 2023, 18:58 -
 
getty images

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розпочав загальнонаціональний плебісцит, в якому він пов'язує подальшу допомогу ЄС Україні з розблокуванням Брюсселем коштів для своєї країни.

Про це повідомляє Financial Times.

Зазначається, що одне з 11 питань, винесених на плебісцит, звучало наступним чином: "Брюссель хоче ще більше грошей на підтримку України". В одному з варіантів відповіді зазначено: "Ми не повинні платити більше, щоб підтримати Україну, поки не отримаємо гроші, які нам винні". 

Опитування має тривати до початку січня.

Реклама:

Крім того, інші питання стосуються обмеження планів ЄС надати Україні більше зброї, грошей і перспективи членства, а також припинення імпорту українського зерна.

Виборці можуть відповісти в письмовій формі або онлайн. Результати опитування не є обов'язковим до виконання. Сам премʼєр Угорщини прагне зміцнити свою політичну підтримку напередодні виборів до ЄС наступного року.

"Консультації також відбуваються напередодні вирішального саміту ЄС у грудні, на якому глави держав та урядів, як очікується, укладуть угоду про підтримку України в її боротьбі з російським вторгненням", – йдеться в повідомленні. 

Реклама:

Нагадаємо: 

У Єврокомісії заявили, що Угорщина отримає заблоковані наразі кошти, якщо подолає корупцію і проблеми з верховенством права.

Раніше комітети Європарламенту з бюджетних питань і закордонних справ абсолютною більшістю підтримали пропозицію багаторічного плану підтримки України обсягом 50 млрд євро.

Програма для України на 50 млрд євро є частиною перегляду довгострокового бюджету ЄС у зв'язку з низкою кризових подій, що сталися після 2021 року.

Агентство Bloomberg повідомляло, що Угорщина запропонувала розділити майбутній 50-мільярдний пакет допомоги Україні.

Також джерела агентства розповіли, що ЄС може розблокувати майже 13 мільярдів євро фінансування для Угорщини цього року, щоб змусити уряд Віктора Орбана зменшити його опір у виділенні підтримки Україні.

Реклама: