"Укренерго" провело перший аукціон експорту й імпорту електроенергії за європейськими правилами

Четвер, 2 листопада 2023, 19:07 -
 
getty images

На платформі "Укренерго" 2 листопада пройшли добові спільні аукціони на продаж доступу до пропускної спроможності міждержавних ліній електропередачі за напрямками Україна-Румунія та Румунія - Україна.

Про це повідомляє пресслужба "Укренерго".

Аукціони пройшли одночасно для румунських та українських учасників ринку. День поставки - 3 листопада.

"Максимальна пропускна спроможність на експорт, яку була запропонована, становила 200 МВт, на імпорт - 400 МВт. У результаті на експорт в денні та нічні години розподілена пропускна спроможність - 60 МВт (100 МВт в окрему годину), а на імпорт - від 80 до 170 МВт в окремі години.

Реклама:

За правилами аукціону, оскільки куплений обсяг потужності менше запропонованого, перетин був розподілений учасникам ринку безоплатно майже в усіх годинах доби", - пояснили в компанії.

Аукціони з доступу до пропускної спроможності міждержавних перетинів між Україною та Румунією будуть проводитися українською стороною щоденно з 10.15 до 11.00 на аукціонній платформі "Укренерго". День поставки - наступний після дня аукціону. Проведення лише добових аукціонів - вимога операторів європейської континентальної мережі ENTSO-E, додали в "Укренерго".

Там пояснили, що коли аукціон спільний для румунських та українських учасників, - всі гравці приходять на один аукціон та купують доступ до всього міждержавного перетину на експортному та на імпортному напрямку. Після цього НЕК "Укренерго" віддає половину отриманого за перетин доходу оператору енергосистеми Румунії Transelectrica.

Реклама:
 

В "Укренерго" також очікують, що спільні аукціони з Польщею, Угорщиною і Словаччиною запрацюють на загальноєвропейській платформі JAO в першому кварталі 2024 року.

"Українська сторона ("Укренерго", НКРЕКП) виконала всі необхідні для цього умови та зараз очікуємо на рішення регуляторів країн-сусідів", - додали в компанії.

Запровадження спільних аукціонів - виконання вимог ЄС щодо реформування українського ринку електроенергії.

Економічна правда

Реклама: