В Україні вперше продовжили експлуатацію блоку однієї з АЕС "за західними стандартами"  

Четвер, 2 листопада 2023, 18:40 -
 
Енергоатом

Колегія Держатомрегулювання 2 листопада визнала можливим продовження експлуатації енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС ще на 10 років, водночас уперше зробила такий висновок згідно із "західними стандартами".

Про це йдеться на сайті інспекції, а також у повідомленні НАЕК "Енергоатом".

"Визнати обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС на визначених у проєкті рівнях потужності до 2 грудня 2033 року", - йдеться в рішенні колегії Держатомрегулювання.

Водночас, як наголошують в "Енергоатомі", уперше рішення ґрунтувалося на новій процедурі видачі висновку, розробленій відповідно до "західних стандартів".

Реклама:

"Унікальність рішення колегії ДІЯРУ щодо ПАЕС-1 в тому, що вперше в Україні всі необхідні процедури та експертизи для отримання відповідного висновку здійснювалися відповідно до західних стандартів і без тривалого відключення блоку від енергосистеми", - повідомляють у телеграм-каналі "Енергоатома" з посиланням на президента компанії Петра Котіна.

Котін нагадав, що раніше для проведення всіх експертиз і дотримання процедур ухвалення рішення щодо можливості подальшої експлуатації енергоблока будь-якої з вітчизняних АЕС енергоблок мали зупиняти на тривалий термін - від 200 до 250 днів.

"Цього разу ми пройшли всі необхідні процедури для продовження терміну експлуатації першого енергоблока ПАЕС, зберігаючи генерацію та забезпечуючи електроенергією Україну й українців. Впровадження такої світової практики фахівцями "Енергоатома" та експертами ДІЯРУ суттєво підвищило ефективність та якість усіх процедур", - зазначив очільник "Енергоатома". 

Реклама:

Як розповіли в Держатомрегулювання, перед ухваленням рішення було заслухано доповідь за результатами державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) ПАЕС-1.

Як констатувала колегія, результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки ЗППБ енергоблока №1 Южноукраїнської АЕС та інспекційного обстеження підтверджують можливість подальшої безпечної довгострокової експлуатації об'єкта.

При цьому ПАЕС-1 задовольняє вимогам з ядерної та радіаційної безпеки за показниками цільових критеріїв безпеки.

"Колегія Держатомрегулювання вирішила схвалити висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки ЗППБ енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС", - повідомляється на сайті ДІЯРУ.

При цьому уточнюється, що колегія ухвалила рішення, ґрунтуючись на відомостях, наданих в ЗППБ щодо термінів експлуатації корпусу реактора, споруд, систем та елементів, важливих для безпеки, а також висновку державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки ЗППБ ПАЕС-1.

Нагадуємо:

28 листопада 2013 року Держатомрегулювання на своїй колегії ухвалило рішення про продовження експлуатації енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС на 10 років понад проектний термін - до 2 грудня 2023 року.

Крім того, постановою колегії Держатомрегулювання від 7 грудня 2015 року було продовжено на 10 років термін експлуатації енергоблока №2 ПАЕС - до 31 грудня 2025 року, а постановою від 3 листопада 2017 року - №3 ПАЕС до 5 березня 2027 року.

Енергоблоки №1-3 ПАЕС було введено в експлуатацію відповідно 18 жовтня 1983 року, 6 квітня 1985 року і 29 грудня 1989 року.

Як повідомлялося, після окупації російськими загарбниками Запорізької АЕС із шістьма блоками з реакторами ВВЕР-1000 Україна має у своєму розпорядженні дев'ять енергоблоків, сім із яких із реакторами ВВЕР-1000 і два - ВВЕР-440, на трьох АЕС: Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС.

Реклама: