НКРЕКП готує суттєве підвищення тарифів на передачу електроенергії на 2024 рік

Четвер, 16 листопада 2023, 14:55 -

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила проєкт рішення про підвищення на 2024 рік тарифу НЕК "Укренерго" на 22,1%, а для "зеленої" металургії - на 97%.

Відповідне рішення про схвалення тарифів ухвалено на засіданні регулятора 16 листопада.

Проєкт рішення про встановлення на 2024 рік тарифу НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії передбачає підвищення до 592,89 грн/МВт-год (тут і далі без ПДВ).

Крім того, тариф на передачу для підприємств "зеленої" металургії схвалено на рівні 412,68 грн/МВт-год.

Реклама:

Таким чином, у разі ухвалення остаточного рішення тариф на передачу зросте на 22,1%, а для "зеленої" металургії - на 97%.

Водночас регулятор зазначив, що після надходження до нього вже затвердженого Міністерством енергетики Прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2024 рік має відбутися коригування тарифу відповідно до нього.

Згідно з розрахунками НКРЕКП, після підвищення тарифів дохід "Укренерго" має становити 58,7 млрд грн. У своїх розрахунках комісія орієнтувалася на прогнозований курс 40,7 грн/долар відповідно до закону про держбюджет-2024, а також 42,97 грн/євро.

Реклама:

Нагадуємо:

До кінця 2023 року тариф на передачу становить 485,1 грн/МВт-год, тариф на передачу для "зеленої" металургії - 209,42 грн/МВт-год.

Раніше "Укренерго" анонсувало три варіанти розрахунку тарифу на передачу. Згідно з ними, тариф має становити 619,84 грн/МВт-год, 709,84 грн/МВт-год і 785 грн/МВт-год.

Різницю в розрахунках компанія пояснює, зокрема, різними обмінними курсами валют (від 39,58 грн/євро до 45,13 грн/євро), а також альтернативним прогнозним обсягом відпуску електроенергії підприємствами, що входять до балансувальної групи "ГарПоку", і приватними домогосподарствами.

Нагадуємо також, що підвищення указаного тарифу напряму не впливає на населення. Принаймні в частині житлово-комунальних тарифів.

Це пов'язано з тим, що побутовим споживачам постачання електроенергії здійснюється постачальником універсальних послуг за фіксованими цінами, що передбачено Порядком формування цін на універсальні послуги. Відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії", побутові споживачі та малі непобутові споживачі отримують саме універсальні послуги.

Але оцінювати наслідки підвищення тарифу на передачу необхідно у комплексі.

Як показав досвід попередніх років, тариф на передачу істотно впливає на промислових виробників та інших учасників ринку. Можливим наслідком збільшення тарифу може бути зростання цін на товари та послуги.

Реклама: