Ринок медіа в Україні запрацює не раніше, ніж закінчиться війна - Стефанішина

Середа, 15 листопада 2023, 13:16 -

Запуск медіаринку в Україні можливий лише після війни.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв'ю естонському виданню ERR.

Коментуючи умови, які висунула Україні Єврокомісія для початку переговорів про надання членства в Євросоюзі, Стефанішина зазначила, що одна умова стосувалася створення прозорого медіаринку.

"Це не тільки забезпечення свободи слова, а й важливий крок до деолігархізації. Відповідне законодавство нами було ухвалено. Це законодавство відповідає законодавству ЄС, воно відповідає ринковим умовам", - сказала віцепрем'єр.

Реклама:

Крім того, за її словами, було створено державний орган, який забезпечує контроль на цьому ринку.

Законодавство також містить дуже жорсткі вимоги прозорості в питаннях власності та управління активами у сфері медіабізнесу, а також санкції за невиконання цих вимог.

У сфері медіабізнесу було внесено зміни до антимонопольного законодавства, щоб було можливо визначити наявність монополії. Йдеться про прозорість певної інформації та про обов'язок цю інформацію надавати.

Реклама:

"Тож цю умову нами виконано, хоча в умовах війни в нас діють певні обмеження для радіомовлення і телебачення", - сказала Стефанішина.

Водночас вона зазначила, що в країні запроваджено воєнний стан і діють відомі обмеження у сфері телемовлення.

"Запускати медіаринок саме як ринок, як економічно вигідні проєкти, ми будемо вже після війни. Наразі це неможливо, хоча в нас активно розвиваються стримінгові платформи й різні інтернет-проєкти", - підсумувала віцепрем'єр.

Реклама: