Нафта дешевшає третій тиждень поспіль на тлі спаду побоювань щодо війни на Близькому Сході

П'ятниця, 10 листопада 2023, 09:25 -
 
reuters

Ціни на нафту трохи зросли 10 листопада, але падають вже третій тиждень поспіль, оскільки побоювання щодо перебоїв у постачанні через конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом зменшилися, що дозволило знову заявити про себе побоюванням щодо попиту.

Про це пише Reuters.

Ф'ючерси на нафту марки Brent на січень зросли на 41 цент, або на 0,5%, до 80,42 долара за барель станом на 05:50 за Гринвічем.

Ф'ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate (WTI) на грудень коштували 76,06 долара, подорожчавши на 32 центи, або на 0,4%.

Реклама:

Ф'ючерси на нафту марки Brent на цьому тижні знизилися на 5,7%, в той час як ф'ючерси на нафту марки WTI знизилися на 5,9% з минулого тижня. Три тижні падіння є найдовшою тижневою серією втрат для обох бенчмарків після чотиритижневого падіння з середини квітня до початку травня.

"Загроза перебоїв з поставками з Близького Сходу продовжує знижуватися", - йдеться в повідомленні ANZ Research.

"Конфлікт залишається добре локалізованим в межах Гази, незважаючи на побоювання, що він може розростися, оскільки сусідні арабські країни демонструють своє невдоволення", - кажуть аналітики.

Реклама:

У четвер, 9 листопада, Білий дім заявив, що Ізраїль погодився призупинити військові операції в деяких частинах північної Гази на чотири години на день, хоча не було жодних ознак повного припинення вогню.

Відчуття, що перебої з постачанням через конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС зменшуються, з'являється на тлі зростання занепокоєння щодо попиту, особливо з боку Китаю, найбільшого світового імпортера нафти.

Слабкі економічні дані Китаю цього тижня посилили занепокоєння щодо падіння попиту. Крім того, нафтопереробні заводи Китаю попросили скоротити поставки з Саудівської Аравії в грудні.

Однак аналітики Citi заявили 9 листопада, що очікують послаблення тиску і відновлення цін після падіння до найнижчого рівня з липня на початку цього тижня.

"Ми очікуємо, що ціни консолідуються, і ми зберігаємо наші короткострокові прогнози цін, підтримку яким, як очікується, нададуть скорочення ремонтних робіт на нафтопереробних заводах і зміна співвідношення між ризиком і винагородою для інвесторів після недавнього розпродажу", - зазначили в Citi.

Економічна правда

Реклама: