Нові правила розмитнення пального призвели до здорожчання автогазу за місяць на 9%

Середа, 1 листопада 2023, 16:29 -

Внаслідок ухвалення нових правил розмитнення пального ціна автогазу в Україні за жовтень 2023 року зросла майже на 9%.

Про це пише Forbes.ua з посиланням на учасників ринку.

Так, на ринок суттєво вплинули затримки з розмитненням пального, які відбуваються на західному кордоні.

"Яка причина затримки? Крім сезонного фактора додався ще один: 17 жовтня в Україні почали діяти нові правила розмитнення пального. Верховна Рада ухвалила відповідний закон 23 серпня. Раніше митники просили тільки сертифікат походження пального, а тепер вимагають документи про весь шлях автогаза від завода-виробника до самого кордону", - йдеться в публікації.

Реклама:

Наприклад, вже шосту добу на західному кордоні стоїть 22 залізничних вагони автогазу енерготрейдера "Надежда". Про це розповів співвласник компанії та голова асоціації скрапленого газу Станіслав Батраченко.

"Ми очікуємо документи, щоб показати митниці, де пальне виробили і як доставили до кордону", – пояснює він.

Добові обсяги розмитнення у жовтні порівняно з вереснем впали на 11,6%, каже аналітик "НафтоРинку" Олександр Сіренко.

Реклама:

"Левова частка автогазу, який продається в Україні, імпортується. Близько 60% автогазу завозять автівками через західні кордони. Решту – залізницею та морем. Тому ситуація на кордонах суттєво впливає на український ринок", - каже голова асоціації скрапленого газу Станіслав Батраченко.

Результат затримок на кордоні: у жовтні середня роздрібна ціна автогазу зросла на 8,7%, до 28,19 грн/л, за даними консалтингової групи "А-95".

Найвідчутніший стрибок ціни був 18 жовтня, на наступний день після посилення перевірок на кордоні. Автогаз в гурті за день подорожчав майже на 50 копійок.

Водночас, учасники ринку прогнозують, що зростання ціни триватиме протягом найближчих одного-двох тижнів. Вартість до 30 грн/л протримається до середини грудня, далі ціни підуть вниз.

Це пов'язано з усуненням низки додаткових негативних факторів, які сьогодні також впливають на ціну пального.

Так, проти українських автомобілістів грає дефіцит пального у Румунії через нещодавні ремонти нафтових компаній Rompetrol та OMV, каже Владислав Колодяжний, голова постачальника нафтопродуктів GT Group.

Крім того, польські перевізники готуються заблокувати з 3 листопада два пропускних пункти на українсько-польському кордоні.

"Ціни за кордоном незмінні, але як завезти цей газ до України?", – пояснив співзасновник "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн.

Нагадуємо:

Метою запровадження нових правил розмитнення пального було зупинити імпорт до України автогазу російського походження.

У жовтні, після запровадження нових правил, було встановлено, що частка російського пального на українському ринку могла сягати 20%.

Реклама: