Іспанія стала першою країною в Європі, де приватна компанія запустила ракету

Неділя, 8 жовтня 2023, 10:00 -
 
getty images

Компанія PLD Space запустила свою ракету Miura-1 з майданчика на південному заході Іспанії, здійснивши перший в Європі повністю приватний запуск ракети.

Про це пише Reuters.

Для іспанської компанії це вже третя спроба запуску, оскільки попередні дві були провалені. Ракета Miura-1, названа на честь породи бійцівських биків, заввишки з триповерховий будинок і має вантажність 100 кг.

Ракета несла корисне навантаження для збору даних, але воно не було призначене для вивільнення під час суборбітального випробувального польоту.

Реклама:

За словами генерального директора PLD Space Рауля Торреса, всі системи ракети спрацювали "ідеально", і тепер компанія зосередиться на потроєнні своєї робочої сили

Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчес зазначив, що запуск Miura 1, першої ракети зі 100% іспанською технологією, був успішним. 

"Це важлива віха, яка виводить іспанські дослідження і розробки на передові позиції в галузі космічних перевезень", – додав чиновник. 

Реклама:

Загалом політ тривав 306 секунд. Однак його максимальна висота в 46 км була ледве вдвічі меншою за ту, на яку розраховували планувальники місії.

Частково багаторазова ракета-носій приземлилася в Атлантичному океані, і компанія повинна була забрати її пізніше в суботу.

Додається, що перша спроба запустити ракету Miura-1 у травні була відмінена через висотні вітри. Друга – у червні провалилася, коли не всі кабелі були вчасно від'єднані, що призвело до зупинки запуску через дим і полум'я, що вивергалися з ракети.

Також читайте: Starship вибухнула, але це ще не кінець: як ракета Маска може змінити опанування космосу

Економічна правда.

Реклама: