Справи Коломойського, Коболєва, Висоцького: суди 6 жовтня були не на боці обвинувачуваних

П'ятниця, 6 жовтня 2023, 17:44 -

6 жовтня у судах розглядалося кілька клопотань у резонансних справах ексголови НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, бізнесмена Ігоря Коломойського та першого заступника міністра агрополітики Тараса Висоцького.

Андрій Коболєв

Так, згідно з повідомленням Вищого антикорупційного суду (ВАКС) за клопотанням прокурора САП розглядалося продовження запобіжного заходу ексголові НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву.

ВАКС задовольнив клопотанням прокурора САП і продовжив Коболєву запобіжний захід на один місяць.

Реклама:

Підозрюваний зобов'язаний: прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора, слідчого судді та суду; повідомляти детективу, прокурору про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з особами, указаними в ухвалі суду; здати на зберігання до Державної міграційної служби України всі свої паспорти для виїзду за кордон.

Ігор Коломойський

Київський апеляційний суд розглядав скаргу адвокатів бізнесмена Ігоря Коломойського щодо зміни запобіжного заходу.

Реклама:

Адвокати бізнесмена у своїй апеляційній скарзі наголосили на тому, що підозра та обраний йому запобіжний захід є, на їхню думку, необгрунтованими та невмотивованими. Крім того, захист підкреслив, що такий запобіжний захід є несумісний зі станом здоров'я Коломойського, адже він має постійно приймати певний тип ліків та перебувати під наглядом лікаря.

Також в апеляційній скарзі йдеться про те, що бізнесмен не має коштів для внесення визначеної судом застави, що дозволило б йому вийти з-під варти.

З огляду на це захист просив скасувати ухвалу суду першої інстанції про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою з альтернативою застави у 509 млн грн до тримання під вартою із майже 3,9 млрд грн застави.

Проте суд залишив чинним рішення попередньої інстанції щодо арешту із заставою 3,89 млрд грн.

Тарас Висоцький

6 жовтня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розглянула клопотання, яке стосувалося збільшення розміру застави першому заступнику міністра агрополітики Тарасу Висоцькому.

Частково задовольнивши апеляційну скаргу сторони обвинувачення, Апеляційна палата ухвалила збільшити розмір застави до 4 997 608 грн. Також на підозрюваного покладено додатковий обов’язок носити електронний засіб контролю.

Нагадуємо:

  • САП і НАБУ в січні 2023 року повідомили ексголові НАК про підозру у зловживанні службовим становищем під час забезпечення собі за перемогу компанії в Стокгольмському арбітражі з російським "Газпромом" виплати премій на 229 млн грн. На думку слідства, ця сума значно перевищує нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн).

Наприкінці вересня 2023 року ВАКС знизив заставу Коболєва з 229,248 млн грн до рівня фактично внесеного 107,127 млн і зняв із нього електронний браслет.

  • 2 вересня 2023 року Коломойський отримав підозру за шахрайство та відмивання майна. Його заарештували на два місяці із заставою в 509 млн грн. Він не став вносити заставу, а після того, як у СІЗО йому повідомили ще дві підозри, суд збільшив розмір застави до 3,8 млрд грн.

25 вересня Київський апеляційний суд відмовився відпустити Ігоря Коломойського з-під варти. Його хотіли взяти на поруки депутати й журналісти.

  • Тарас Висоцький підозрюється у можливих  зловживаннях під час закупівлі продовольчих товарів, зокрема макаронних виробів на початку війни. Зокрема, його звинувачують, що забезпечуючи нагальні потреби населення в умовах воєнного стану він допустив закупівлі за завищеними цінами.

Реклама: