Мінфін переглянув видатки на держслужбовців: хто відчує "покращення", а хто навпаки

Четвер, 5 жовтня 2023, 16:02 -

Проєкт закону про державний бюджет на 2024 рік передбачає зміну в обсягах оплат праці державних служюовців різних відомств, зокрема, найбільше скоротяться видатки на органи з вертикалі Мінвідновлення.

Про це йдеться у статті ЕП.

Першими реформувати державний апарат пропонувало Нацагентство з питань державної служби. Запропонований НАДС законопроєкт пройшов перше читання у липні 2023 року. Однак, скоріше за все, не він стане основою реформи державної служби, яка, ймовірно, почнеться у 2024 році.

Реформувати обсяг та систему нарахування оплати праці держслужбовців також пропонує Міністерство фінансів. Мінфін записав реформу державної служби в прикінцеві положення до законопроєкту про держбюджет на 2024 рік. 

Реклама:

"Імовірно, реформу закладено в розрахунки на оплату праці за відомствами. Про це йшлося в листі Мінфіну до головних розпорядників коштів улітку, коли ті готували бюджетні запити. Але побачити, як зміняться зарплати, ми не можемо, у нас є лише загальна цифра на оплату праці за бюджетними програмами", – говорять у Центрі аналізу публічних фінансів та публічного управління КШЕ.

Так, законопроєкт про держбюджет на 2024 рік передбачає зростання розміру фондів оплати праці у відомствах, не пов’язаних з обороною (без Міноборони, МВС, СБУ, прикордонників), сумарно на 21,3 млрд грн.

ЕП проаналізувала 90 відомств та виявила, що видатки на оплату праці зростуть у 78 з них. У двох відомствах ці видатки закладені на рівні 2023 року, у 10 їх пропонують зменшити.

Реклама:

Згідно з документом, найбільшим – майже вчетверо – буде приріст зарплат Державної авіаційної служби. Також збільшення зарплат на 164% до 37 млн грн уряд закладає для Агентства з управління державним боргом.

Серед лідерів за зростанням фонду оплати праці в наступному році Бюро економічної безпеки. Однак, існує ймовірність, що таке збільшення видатків пов’язане не стільки з анонсованою реформою, скільки з тим, що БЕБ досі намагається набрати працівників у свій центральний апарат та регіональні підрозділи.

 

Видатки на зарплати у десятьох відомствах у проєкті бюджету на 2024 рік скоротяться сумарно на 151,72 млн грн. Чотири з них – це апарат Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) або органи з вертикалі цього відомства.

Найбільше уряд недофінансує Державне агентство з відновлення та розвитку інфраструктури – на 43% або 50,46 млн грн менше, ніж у 2023 році. Також близько 50,5 млн грн або 16% від плану на 2023 рік заберуть із зарплат Мінвідновлення та 20,9 млн грн або 15,8% – у Державної інспекції архітектури та містобудування.

 

Читайте більше в статті: Держслужбовців скоротять, зарплати переглянуть. Мінфін приготував "сюрприз" чиновникам у 2024-му

Реклама: