Ризики корупції на відбудові: у Мінвідновлення представили антикорупційну програму

Четвер, 5 жовтня 2023, 14:15 -

У Міністерстві відновлення презентували власну антикорупційну програму – розширену версію загальноурядової програми, затвердженої у березні – яка зосереджується на попередженні корупції у відбудові, публічних закупівлях та інших сферах.

Про це заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач розповів у ході презентації програми у четвер.

Частиною програми було формування реєстру корупційних ризиків, у ході роботи над яким були опитані представники громадськості, експерти, журналісти-розслідувачі та правоохоронці. Як наслідок, міністерство визначило 50 ключових корупційних ризиків, та розробило заходи, аби запобігти реалізації цих ризиків.

Ризики стосуються процесу відбудови, публічних закупівель, управління держпідприємствами у віданні міністерства, зловживань у сфері автоперевезень.

Реклама:

Наприклад, пояснив Деркач, одним з ризиків є вплив на формування переліку проєктів на відбудову за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. На думку міністерства, протидіяти цьому можна запровадивши чіткі критерії пріоритезації таких проєктів, аби у громадськості було розуміння того, за яким принципом і куди саме спрямовуються кошти.

Іншим ризиком, пов’язаним з відбудовою, є потенційні зловживання під час публічних закупівель. У цьому стосунку міністерство планує запровадити нові методики процедур публічних закупівель та змінити механіку укладання договорів – зокрема, антикорупційні запобіжники будуть зазначені в договорах, додав Деркач. Також проводитиметься перевірка контрагентів.

Крім відбудови, у переліку ризиків зазначені потенційні зловживання під час управління майном. Зараз в управлінні Мінвідновлення знаходиться понад 100 держпідприємств, і для прозорості їхньої роботи міністерство планує впровадити чіткі критерії по призначенню керівників та впорядкувати механізм їх призначення. 

Реклама:

Нагадуємо:

У березні Кабінет міністрів затвердив Державну антикорупційну програму, що містить заходи, спрямовані на підвищення ефективності системи запобігання корупції.

Реклама: