Обсяг непрацюючих кредитів у банках за 2023 рік скоротився на понад 9 мільярдів

Вівторок, 31 жовтня 2023, 19:40 -

Обсяг непрацюючих кредитів у банках за 9 місяців 2023 року скоротився на 9,6 мільярдів гривен. Станом на 1 жовтня він становив 422,5 мільярдів гривень. 

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України. 

Загалом частка непрацюючих кредитів з початку року скоротилася на 0,2 відсоткових пункта – до 37,9%. У вересні обсяг непрацюючих кредитів у банківському секторі скоротився на 4 млрд грн, а частка – на 0.6 в.п. 

Це стало можливим завдяки списанню непрацюючих роздрібних кредитів та кращій якості нових кредитів, що переважно надаються в межах державних програм, пояснили у регуляторі. 

Реклама:

Визнання банками кредитних втрат у поточному році порівняно з минулим роком пригальмувало. Обсяги відрахування банками в резерви під кредити з початку повномасштабної війни становлять 107 млрд грн або майже 13% кредитного працюючого портфеля, що банки мали наприкінці лютого 2022 року. 

"Наразі триває оцінка стійкості банків та банківської системи, за попередніми результатами якої банки в цілому адекватно оцінюють кредитні ризики, проте окремим банкам, ймовірно, доведеться відобразити додаткові втрати від кредитного ризику", – резюмували в НБУ. 

Зазначимо. До повномасштабного вторгнення частка непрацюючих кредитів в українських банках стало скорочувалася з 2018 року (з 55% до 27% станом на 1 березня 2022 року), а обсяг кредитів у банках зростав.

Реклама:

Економічна правда



Реклама: