Експерти проаналізували, що змінилося в Реєстрі корупціонерів, поки він був закритий

Вівторок, 3 жовтня 2023, 11:59 -

Від початку повномасштабного вторгнення в Реєстрі корупціонерів, який був закритий з початку війни, різко поменшала кількість нових справ.

Таку статистику виявив аналіз даних Реєстру, яку здійснили експерти платформи відкритих даних Опендатабот.

На момент відкриття Реєстру 28 вересня 2023 року у ньому загалом містилося 44,7 тисячі справ про корупцію та корупціонерів.

Проте за півтора року війни до Реєстру було занесено в 1,6 раза менше справ, ніж у довоєнному 2021 році.

Реклама:

Так, за весь 2022 рік перелік поповнився 2585 справами, а за 9 місяців поточного року додалося 1586 порушень. Для порівняння, у 2021 році кількість справ у Реєстрі сягнула рекордних 6850 порушень.

Найчастіше до переліку потрапляли за порушення вимог фінансового контролю, конфлікт інтересів та хабарництво.

За виявлені порушення корупціонерів, переважно, штрафували. Натомість є й вироки із реальним строком за ґратами та конфіскацією майна.

Реклама:

Серед корупціонерів є такі, які внесені до Реєстру два або більше разів через тривалий процес розгляду їхніх діянь у різних судових провадженнях. Також є особи, які вчинили два або більше корупційних правопорушень.

Загалом найбільшу кількість фігурантів внесено до Реєстру через порушення вимог фінансового контролю — зокрема, у 84% випадків це стосується несвоєчасного подання декларацій.

Друга за поширеністю причини — порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. У Реєстрі зафіксовано 4663 таких випадків.

Топ-3 причин, через які люди потрапляють до Реєстру корупціонерів, замикає хабарництво — через пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі в Реєстрі опинилися 4606 осіб.

Наразі у в 2044 справах в Реєстрі відсутня кваліфікація правопорушення — через це вони виключені з загального переліку причин.

Як карають корупціонерів в Україні

Найчастіше фігурантів реєстру корупціонерів штрафують — таке покарання застосовано у 33 908 справах. Варто зазначити, що у 56% або 19043 випадках ці штрафи становлять 850 грн.

Другий за поширеністю вид покарання — позбавлення волі. За ґрати потрапило 3285 корупціонерів, з них 346 отримали так звані "умовні" строки. Замикає топ-3 конфіскація майна — цей вид покарання застосовано лише у 1377 справах.

Найбільш розповсюджена практика покарань – комбінування декількох видів відповідальності. Зокрема, йдеться про накладення штрафу та конфіскація або ж штраф та позбавлення права обіймати певні посади.

 

Нагадуємо:

28 вересня в Україні було знову відкрито Реєстр корупціонерів. Цей набір даних був закритим від початку великої війни.

Задля того, аби Реєстр знову став відкритим, з нього було прибрано місце роботи та посада осіб, що були засуджені за корупційні дії.

У Реєстрі корупціонерів зібрано інформацію з 2010 року — проте за цей "стартовий" рік зафіксовано лише 9 корупційних порушень. Повноцінно перелік запрацював з 2011 року.

Кількість справ про корупцію, зафіксованих в Реєстрі, почала активно зростати з 2018 року — тоді за рік кількість виявлених порушників зросла в 1,7 раза.

Особи, що потрапляють до Реєстру корупціонерів, перебувають у переліку безстроково. Наразі в Україні є лише кілька причин, через які людину можуть виключити з цього списку:

  • скасування вироку ухвалою суду
  • винесення виправдувального вироку
  • відновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження
  • скасування постанови про накладення адміністративного стягнення за корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення
  • розпорядчий документ або судове рішення про скасування розпорядчого документа про накладення дисциплінарного стягнення;
  • заява особи, яка з 24 лютого 2022 року до припинення або скасування воєнного стану брала безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Реклама: