Фармгігант Roche купує компанію Telavant за понад 7 мільярдів доларів

Понеділок, 23 жовтня 2023, 18:45 -
 
reuters

Швейцарська фармкомпанія Roche вирішила придбати фірму Telavant у Roivant Sciences і Pfizer за понад 7 млрд доларів.

Про це йдеться у заяві компанії.

Зазначається, що Telavant має патент на новий експериментальний лікарський препарат RVT-3101 для лікування запальних захворювань шлунково-кишкового тракту.

За умовами угоди, Roche заплатить 7,1 млрд дол одразу і ще 150 млн дол залежно від досягнення певних цілей щодо розробок.

Реклама:

При цьому Roche отримає право на розробку, виробництво і продаж розроблюваного препарату Telavant у США і Японії, який вона називає "багатообіцяючою новою терапією" для пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника.

Повідомляється, що препарат RVT-3101 спрямований на лікування, зокрема, виразкового коліту і хвороби Крона. Roche очікує, що препарат можна буде застосовувати при безлічі інших захворювань, оскільки механізм антитіла в його основі спрямований як на запалення, так і на фіброз.

За межами США і Японії право на продаж ліків залишається за Pfizer.

Реклама:

Очікується, що угоду закриють до кінця року або в 1 кварталі 2024 року.

Томас Шинекер, який обійняв посаду генерального директора Roche у березні, раніше розповідав Financial Times, що препарат RVT-3101 має трансформаційний потенціал.

За його словами, Roche  компанія відкрита до великих придбань, якщо вони мають фінансовий сенс.

Хронічні шлунково-кишкові захворювання діагностовано майже у 8 млн осіб у всьому світі, і у 80% пацієнтів стійкої ремісії немає, кажуть  Roche.

Більше пацієнтів страждає від захворювань імунної системи, ніж від раку, і наявні ліки не приносять їм користі, сказала у розмові з FT виконавчий директор фармацевтичного підрозділу Roche Тереза Грем.

За її словами, незважаючи на досягнення в терапії, лікування для таких захворювань не існує, і вони створюють велике навантаження на систему охорони здоров'я.

"Оскільки ми дедалі більше розуміємо біологію людської імунної системи, ми продовжимо шукати нові способи боротьби з цими захворюваннями і, можливо, не тільки принесемо значущу користь для окремих пацієнтів, а й значно розвантажимо світові системи охорони здоров'я", - вважає Грем.

Економічна правда

Реклама: