Фондовий ринок Китаю впав до мінімуму з 2019 року

Понеділок, 23 жовтня 2023, 18:09 -
 
getty images

Китайські акції впали до найнижчого рівня з часів до пандемії Covid-19, оскільки останні зусилля Пекіна з підтримки фондового ринку не змогли зупинити розпродаж, викликаний уповільненням росту ВВП, кризою ліквідності в секторі нерухомості і геополітичною напруженістю.

Про це пише Financial Times.

Так, індекс CSI 300 найбільших китайських компаній, що котируються на Шанхайській і Шеньчженьській фондових біржах, впав у понеділок на 1,3% до 3463 пунктів, що стало найнижчим рівнем з 2019 року. У доларовому еквіваленті цього року індекс впав приблизно на 15%.

"Китайські акції перевершили світові ринки на початку пандемії і влаштували ралі на початку цього року, сподіваючись на відскок від руйнівної політики "нульового ковіду".

Реклама:

Однак подальше уповільнення зростання і гучні дефолти за доларовими боргами китайських девелоперів спонукали інвесторів "скидати" китайські акції, тоді як низка заходів підтримки, запроваджених з липня вищими посадовими особами з метою "пожвавлення ринків капіталу та земельної політики для підвищення довіри інвесторів", не змогли зупинити розпродаж акцій", - пише газета.

Глобальні фонди також занепокоєні погіршенням відносин між США та Китаєм, коли на керуючих активами чиниться тиск з боку Вашингтона через інвестиції в деякі китайські компанії, що котируються на біржах Шанхаю та Шеньчженя.

"Глобальним інвесторам важливі два фактори, щоб повернутися на фондовий ринок Китаю, - геополітика і китайська економіка. Тільки тоді вони зможуть почати піднімати ціни", - пояснив старший банкір з ринків капіталу в одному інвестбанку зі США.

Реклама:

Видання зазначає, що іноземні інвестори, які використовують гонконзьку програму Stock Connect для торгівлі акціями китайських материкових компаній, з початку серпня продали паперів на 169 млрд юанів (23 млрд дол), унаслідок чого чистий приплив за рік знизився на понад 70% і становив лише 66 млрд юанів.

Економічна правда

Реклама: