PROMOTED

Зміни на ринку оренди та покупки нерухомості в Україні

Понеділок, 23 жовтня 2023, 16:00 -

Ринок нерухомості в Україні в перші місяці повномасштабного вторгнення повністю зупинився. Потім почав поступово відновлюватись, що продовжується і станом на сьогоднішній день.

І хоча в секторі оренди нерухомості ціни значно зросли в порівнянні навіть з довоєнним періодом, ринок покупки нерухомості досі не відновився ані в попиті, ані в цінах.

 

Image by Mike Bird on Pexels

Звичайно, ситуація дуже різниться в залежності від регіону. На заході ціни та попит на даний момент більш-менш стабільні, як і у столиці. Мінливі настрої спостерігаються в Одесі, Харкові та Дніпрі через обстріли.

Ринок нерухомості в Києві поступово оговтується. Ціна на оренду квартир в Києві в гривні нарешті перевищила довоєнну ціну, тобто повністю відновилась.

Так, для порівняння, на сьогодні середня медіанна ціна оренди однокімнатної квартири складає 13000 грн, двокімнатної – 16000 грн. Перед самим початком повномасштабної війни ці ціни були 12000 грн і 16000 грн, відповідно.

Найбільший попит та найвищі ціни на оренду квартир досі зберігаються у Львові. Середня ціна однокімнатної квартири складає 17000 грн, двокімнатної – 22500 грн. При тому до початку повномасштабного вторгнення ці ціни складали 11000 грн і 14000 грн, відповідно.

Тобто, навіть якщо перевести цю ціну у валюту, можна зазначити, що абсолютна ціна у Львові зросла на 20-25%. За словами власника порталу нерухомості Country.ua Руслана Салівона, також ознакою великого попиту є те, що комісія ріелторів у Львові найбільша в країні, вони беруть 100% від місячної вартості оренди квартири.

Для порівняння, у Києві ця комісія складає 50%.

За орендою поступово, але повільно, відновлюється і ринок продажу нерухомості у столиці України. Однак, попит досі залишається низьким. За статистикою Мінюста, кількість угод по продажу нерухомості в 2022 у порівнянні з 2021 роком знизилась втричі.

Даних по 2023 поки що немає, але медіанна ціна продажу нерухомості в Києві поступово збільшується і наразі ціни в валюті становлять 90% від цін довоєнного періоду.

А саме середня медіанна ціна продажу однокімнатних квартир у Києві на сьогодні складає 65000$, двокімнатних – 90000$. Станом на грудень 2021 року, коли ринок постійно зростав, ці ціни складали 70000$ та 100000$, відповідно.

Медіанна ціна не дорівнює ціні продажу. За даними професійних учасників ринку, на сьогодні, в умовах зниженого попиту квартири продаються з дисконтом 10-20% від медіанної ціни.

У Львові на сьогоднішній день середня ціна однокімнатної квартири на вторинному ринку складає 56000$, двокімнатної – 87000$, трикімнатної – 117000$.

Подальшому зросту цін можуть сприяти відновлення економічної активності в Україні, повернення мігрантів, а також припинення бойових дій.

Але, як зазначає Руслан, поки що не має підстав для того, щоб ціна на продаж нерухомості перевищила довоєнну ціну, навіть в умовах закінчення війни.