Петиція з вимогою відкласти нові правила пропуску гуманітарної допомоги набрала голоси за три дні

Четвер, 19 жовтня 2023, 15:42 -

Петиція із закликом до уряду відкласти на пів року набрання чинності постановою про деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів.

Згідно з інформацією платформи на сайті Кабінету Міністрів, петиція була подана 16 жовтня і станом на 19 жовтня набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів.

"Ознайомившись із нововведеннями (постановою КМУ №953 від 5.09.2023 року, - ред.), ми, благодійні фонди, громадські організації та волонтери, фізичні особи, визнаємо, що нововведення до правил ввезення гуманітарної допомоги на територію України є такими, що не можуть бути виконані в реаліях сьогодення", - йдеться в тексті петиції.

"Реалії допомоги Силам оборони України на фронті вимагають розв'язання питання закупівлі та передання в найкоротші терміни. В нашому випадку час обліковується людським життям та втраченими територіями", - наголошують автори петиції.

Реклама:

Зазначається, що постанова призведе до цілої низки проблем:

  • ускладнить роботу невеликих благодійних фондів і громадських організацій, які не матимуть змоги адміністрування процесів дотримання нових правил оформлення гуманітарного вантажу;
  • припинить діяльність індивідуальних місій закордонних волонтерів, які привозять гумдопомогу та самостійно доправляють її в небезпечні регіони для передання військовим і цивільним;
  • створить монополію великих фондів, які попри свою значущість усе одно не можуть покривати всі потреби, які не закриває держава станом на цей момент.

У зв'язку з цим заявники просять відкласти набуття чинності постанови на 6 місяців.

Також пропонується доручити Кабміну протягом місяця сформувати робочу групу з урегулювання та розробки більш дієвого "Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану" за участю Міністерства соціальної політики, громадських діячів, представників волонтерського руху в Україні та іноземних фондів, що передають гуманітарну допомогу Україні.

Реклама:

Нагадуємо:

Постанову Кабміну "Про деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану" було ухвалено 5 вересня.

Міністерство соціальної політики попередило, що з 1 грудня організації, які планують ввезти гумдопомогу, зможуть зареєструватися за допомогою вебплатформи "Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги", авторизуватися на сайті, сформувати й подати декларацію, яка шляхом інформаційного обміну спрямовуватиметься на митницю.

Реклама: