Справа Фрідмана: суд арештував активи ще одного оператора – lifecell

Середа, 11 жовтня 2023, 18:00 -
 
getty images

Серед арештованих судом активів, що належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, окрім "Київстар", є ще один мобільний оператор – lifecell.

Про це йдеться в ухвалі Шевченківського районного суду Києва від 4 жовтня, яка є в розпорядженні ЕП.

Новину оновлено, 12 жовтня 10:50

Раніше повідомлялось, що рішення суду стосувалось 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють, як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Загальна вартість арештованих активів становила понад 17 млрд грн.

Реклама:

Тоді за даними співрозмовників ЕП у правоохоронних органах, серед арештованих активів були 100% ПрАТ "Київстар", які контролюються цими олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd.. А також належні вже самому "Київстару" частки в інших компаніях, зокрема ТОВ "Хелсі Україна" (HELSI.me - сервіс запису до лікарів та зберігання медичних даних).

Однак, як свідчить ухвала суду, насправді найбільшим арештованим активом виявились корпоративні права у вигляді 100% статутного капіталу ТОВ "Лайфселл" вартістю майже 13 млрд грн (статутний капітал ПрАТ "Київстар" становить 654 млн грн), які належать іноземній юридичній особі Lifecell Ventures Cooperatief.

У матеріалах справи, яка розглядалась за клопотанням прокурора Офісу генерального прокурора (Служба безпеки України підозрює Фрідмана у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 110-2 ККУ) йдеться, що Фрідман, Авен та Косогов через компанію LetterOne володіють акціями турецької компанії Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S., яка є власником українського оператора у звʼязку lifecell.

Реклама:

У lifecell на момент публікації новини відповіді на запит ЕП не надали.

Пізніше у lifecell зазначили, що повністю належить компанії Turkcell, 54% акцій якої перебувають у вільному обігу на Стамбульській та Нью-Йоркській фондовій біржах. 

Фонд добробуту Турецької Республіки (TWF) володіє 26,2% акцій Turkcell, що дає йому право призначати більшість членів ради директорів і номінувати голову правління. 

"Решта 19,8% акцій Turkcell належать IMTIS Holdings S.à.r.l., компанії, яка в свою чергу повністю належить International Mobile Telecom Investment Stichting Administratiekantoor (нідерландський фонд), не маючи у ньому місць у раді директорів і жодних привілеїв, контролю або впливу на Turkcell або lifecell, Так, Фрідман, Авен та Косогов не мають жодного контролю або впливу на Turkcell та lifecell", – наголошують у lifecell

Крім того, у lifecell підкреслюють, що арешт накладено саме на корпоративні права оператора. 

Крім того, суд наклав арешт на 100% ТОВ "Пейселл", яка належить мобільному оператору і через яку здійснюється поповнення абонентських рахунків lifecell. Також були арештовані корпоративні права ТОВ "Укртауер" (оператор вишок, систем внутрішнього покриття у бізнес-центрах, ТРЦ та готелях), який є дочірньою компанією турецького холдингу Turkcell.

До арештованих активів підсанкційних росіян також потрапили:

  • ПрАТ "СК Альфа Страхування" (95,2% статутного капіталу вартістю 104,7 млн грн);
  • ТОВ "Альфа-Лізинг" (100% вартістю 584,3 млн грн);
  • ТОВ "Паритет фінанс" (100% вартістю 14 млн грн);
  • ТОВ "Сенс Діджитал" (100% вартістю 20 млн грн);
  • ТОВ "Київстар.Тех" (100% вартістю 111 млн грн);
  • ТОВ "Вимпелком Глобал Сервіс Україна" (100% вартістю 804,9 млн грн);
  • ПрАТ "Миргородський завод мінеральних вод" (100% вартістю 21,4 млн грн);
  • ПрАТ "Моршинський завод мінеральних вод "Оскар" (100% вартістю 8,8 млн грн) та інші. 

В СБУ вважають, що арешт цього майна не дозволить російським власникам "переписати" його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів в дохід України.

Також читайте: "Алло, Фрідман? Ти не повіриш". Чи націоналізує Україна "Київстар"

Нагадаємо:

Суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, які входять до оточення президента РФ Владіміра Путіна та фінансують російську агресію.

У новину додана відповідь мобільного опереатора lifecell

Реклама: