Нафта подорожчала через ризики перебоїв з поставками

Середа, 11 жовтня 2023, 13:09 -

Нафта 11 жовтня подорожчала через перспективу перебоїв з поставками через хвилювання на Близькому Сході.

Про це повідомляє Reuters.

Як змінились ціни

Ціна нафти марки Brent зросла на 25 центів, або на 0,3%, до 87,90 доларів за барель до 05:50 GMT. 

Реклама:

Американська нафта West Texas Intermediate (WTI) подорожчала на 24 центи або також на 0,3%, до 86,21 долара за барель.

Brent і WTI подорожчали більш ніж на 3,50 дол 9 жовтня, оскільки військові зіткнення викликали побоювання, що конфлікт може поширитися за межі Гази, але на сесії 10 жовтня вони знизилися.

Що вплинуло на ціни

Реклама:

Ізраїль виробляє дуже мало сирої нафти, але ринки стурбовані тим, що конфлікт може загостритися та порушити постачання на Близькому Сході, погіршивши очікуваний дефіцит до кінця року.

Офіційні особи США вказали на Іран як на співучасника нападу ХАМАС на Ізраїль, але достовірних доказів ролі Ісламської Республіки ще не з’явилося.

Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія заявила у вівторок, що співпрацює з регіональними та міжнародними партнерами, щоб запобігти ескалації ситуації в Газі та сусідніх районах, і підтвердила, що підтримує зусилля зі стабілізації ринків нафти.

Індекс долара США знизився до двотижневого мінімуму в 105,78, поки ринок чекав протоколу вересневого засідання Федеральної резервної системи США, яке має відбутися 11 жовтня. Зниження долара робить нафту дешевшою для власників інших валют, що може підвищити попит на нафту.

Декілька чиновників ФРС останніми днями припустили, що Центробанку США не потрібно більше підвищувати вартість запозичень.

Більш позитивним знаком щодо поставок є те, що Венесуела та США просунулися в переговорах, які могли б полегшити санкції щодо Каракасу, дозволивши принаймні одній додатковій іноземній нафтовій компанії брати венесуельську сиру нафту за певних умов.

Економічна правда

Реклама: