LetterOne Фрідмана й Авена продала британського інтернет-провайдера під тиском уряду

Четвер, 7 вересня 2023, 09:35 -
 
Financial Times

Інвестиційна компанія LetterOne, серед засновників якої є підсанкційні російські олігархи Михайло Фрідман і Петро Авен, під тиском британського уряду продала британського провайдера широкосмугового зв'язку Upp місцевому телеком-гіганту Virgin Media O2.

Про це пише Financial Times.

Британський уряд видав наказ про продаж Upp наприкінці минулого року, вирішивши, що володіння компанією LetterOne становить "ризик для національної безпеки".

Virgin Media O2 спочатку купить бізнес, а потім продасть його спільному підприємству під назвою Nexfibre між власником Liberty Global, іспанською Telefónica та InfraVia Capital Partners протягом наступного року.

Реклама:

LetterOne не є об'єктом санкцій, але деякі з її засновників, в тому числі російські олігархи Михайло Фрідман і Петро Авен, перебувають під санкціями в різних юрисдикціях.

"Доходи від продажу бізнесу, про який було оголошено в середу, не підуть жодній особі, що перебуває під санкціями", - пише FT.

За словами джерел газети, знайомих з умовами угоди, її сума становить "десятки мільйонів фунтів стерлінгів", хоча компанії відмовилися назвати її вартість.

Реклама:

Після вторгнення Росії в Україну LetterOne швидко розірвала зв'язки зі своїми власниками, в тому числі заморозила їхні акції та дивіденди, щоб запобігти аналогічним діям проти інвестиційної компанії, додає газета.

LetterOne придбала Upp у 2021 році з планами створити широкосмугову мережу вартістю 1 млрд фунтів стерлінгів, щоб конкурувати з BT. LetterOne продовжувала інвестувати в бізнес, незважаючи на санкції проти деяких її засновників, але була заскочена зненацька наказом про продаж бізнесу минулого року.

Цей наказ став одним з небагатьох випадків застосування британського закону про національну безпеку та інвестиції, який набув чинності минулого року. Уряд наказав Upp завершити аудит безпеки широкосмугової мережі перед продажем.

Upp обслуговує близько 4 тис роздрібних і бізнес-клієнтів і пропонує послуги широкосмугового зв'язку приблизно для 175 тис будівель на сході Англії.

Virgin Media O2 і Nexfibre заявили, що понад 350 млн фунтів стерлінгів буде інвестовано в розбудову мережі до більш ніж 500 тис помешкань до 2026 року.

Економічна правда

Реклама: