США вперше передадуть Україні гроші, конфісковані в російських олігархів

Четвер, 7 вересня 2023, 09:00 -

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що США вперше передадуть Україні конфісковані у російських підсанкційних олігархів активи.

Джерело: "Інтерфакс-Україна", "Укрінформ", спільна пресконференція Блінкена та глави МЗС України Дмитра Кулеби

Пряма мова: "Ми вперше передаємо Україні активи, конфісковані у російських олігархів, які потрапили під санкції, які тепер використовуватимуться для підтримки українських військових ветеранів".

Деталі: За словами держсекретаря США, "ті, хто сприяв агресивній війні Путіна, мають заплатити за це".

Реклама:

Йдеться про 5,4 млн доларів, які плануюють направити на підтримку та реабілітацію ветеранів.

Ці кошти спрямуюють Україні в рамках допомоги про яку оголосив Блінкен на понад 1 мільярд доларів. 

Ця допомога включає 175 мільйонів дол., на компоненти систем ППО, ракети для HIMARS, боєприпаси, амуніцію та системи зв'язку.

Реклама:

100 мільйонів дол. підуть на забезпечення довгострокових військових потреб.

90,5 мільйона дол. - на гуманітарну допомогу з розмінування.

300 мільйонів дол. - на підтримку зусиль правоохоронних органів з відновлення та підтримання правопорядку на звільнених територіях, у тому числі в містах і селищах, що зазнають безперервних обстрілів з боку Росії.

206 мільйонів дол. будуть спрямовані на гуманітарну допомогу, включаючи продовольство, воду та притулок для вимушених переселенців в Україні, а також біженців за кодоном.

203 мільйони дол. – на підтримку прозорості та підзвітності інституцій, посилення ключових реформ, пов'язаних з боротьбою з корупцією, верховенством права та правосуддям, а також на розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією.

Передісторія:

Ентоні Блінкен прибув з офіційним візитом до Києва вранці 6 вересня.

Перебуваючи в Києві, Блінкен сказав, що Вашингтон бачить прогрес українського контрнаступу, і Штати подбають про те, щоб Україна і зараз, і в довгостроковій перспективі мала необхідну допомогу. 

Раніше США оголосили про надання Україні нового пакету військової допомоги, до якого, зокрема, увійшли боєприпаси зі збідненим ураном.

Блінкен на пресконференції з главою МЗС України Дмитром Кулебою 6 вересня повідомив, що Вашингтон виділить для допомоги Україні понад мільярд доларів.

Українська правда

Реклама: