Мораторій на перевірки бізнесу буде скасовано з 1 жовтня - законопроєкт КМУ

Середа, 6 вересня 2023, 18:06 -

Кабінет міністрів схвалив зміни до Податкового Кодексу та Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок.

Про це повідомляє Міністерство фінансів.

"Законопроєктом запропоновано установити, що з 1 жовтня 2023 року відновлюється проведення документальних (планових та позапланових) перевірок, проведення яких було заборонено до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України", - йдеться в повідомленні.

"Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності безпечних умов для їх проведення", - водночас додали в Мінфіні.

Реклама:

Нагадуємо:

Раніше перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк заявив, що МВФ не зарахує Україні виконання структурного маяка, оскільки в Раді підмінили податковий законопроєкт в частині обмеження перевірок.

"Був текст №8401 до другого читання, де був нормальний текст (перевірки поверталися по факту тільки для найбільших субʼєктів). Але потім була зустріч у Раді: Премʼєр, керівництво Ради, Міністр фінансів, заступник ОП та представники всіх фракцій. І там в останню мить Ростислав Шурма запропонував виключити частину редакції по перевірках", - зазначив депутат.

Реклама:

Законопроєкт №8401 Верховна Рада ухвалила в цілому 30 червня. 26 липня законопроєкт підписав президент.

Закон передбачає скасування з 1 серпня єдиного податку у 2% та частково - мораторію на перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінпослуг. З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО.

Ухвалення цього закону було важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ.

Програма розширеного фінансування МВФ на 2023-2026 роки загальною вартістю 15,6 млрд доларів США є частиною пакета підтримки України. Це допомагає залучати ресурси на відбудову, сприяти довгостроковому зростанню та процесу вступу України до ЄС.

Реклама: