На базі Закарпаття створять 5 сміттєобробних кластерів

Середа, 6 вересня 2023, 10:34 -

Експерти проєкту міжнародної технічної допомоги APENA3 презентували план управління відходами, який планується реалізувати на Закарпатті шляхом створення п'яти сміттєобробних кластерів - найбільш екологічної моделі переробки сміття.

Про це повідомляє Міндовкілля.

Пропонується створити 5 кластерів: Ужгородський, Мукачівський, Хустський, Тячівсько-рахівський та Берегівський. В останньому вже будується нове сортувальне підприємство.

Кожен з кластерів міститиме сортувальні й переробні підприємства. Їх інвестиційна вартість коливається в межах 4 -5 млрд грн.

Реклама:

На думку міжнародних експертів, найприйнятнішою є модель механіко-біологічного оброблення 100% змішаних твердих побутових відходів з проведенням анаеробного зброджування органічних фракцій або їх компостуванням, з отриманням RDF палива.

Це не лише дозволить досягти стратегічних цілей реформи управління відходами, а й забезпечити виробництво вторинної сировини, палива або енергії.

Для порівняння, створення полігону та розміщення на ньому 100% змішаних твердих полігонів вартуватиме області стільки ж, але не дозволить досягти цільових показників реформи. Адже ключовим є зменшення відсотка захоронення та збільшення обсягів оброблення відходів в Україні.

Реклама:

Найдорожчим, понад 14 млрд грн, було б будівництво сміттєспалювального заводу. Однак, це також не відповідає суті реформи та й знайти міжнародні інвестиції під реалізацію такого "не дружнього для довкілля" проєкту досить складно.

Нагадуємо:

Роботи щодо реалізації цього проєкту на Закарпатті почали ще до російського повномасштабного вторгнення в Україну. Після початку війни, проєкт переглянули та адаптували до умов сьогодення. Наразі його положення приводять у відповідність до вимог оновленого законодавства, яке запустило реформу управління відходами в Україні.

Проєкт Регіонального плану області ще має бути доопрацьований, пройти стратегічну екологічну оцінку та бути затвердженим відповідно до вимог чинного законодавства.

Реклама: