У законопроєкт про відновлення декларування внесли поправки про закритість реєстру ще на рік

Вівторок, 5 вересня 2023, 16:42 -

У підготовлений до другого читання законопроєкт №9534 про відновлення декларування для чиновників внесено поправку про закритість реєстру декларацій ще на один рік.

Про це повідомив перший заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

"Сьогодні (5 вересня - ред.) парламент голосуватиме за законопроєкт №9534 про відновлення декларування в другому читанні. Найбільший ризик законопроєкту - закритість реєстру декларацій ще на один рік. Народні депутати, очевидно, бояться наважитись показати свої статки, набуті за час повномасштабної війни", - наголосив Юрчишин.

"Більшість аргументів за закритий реєстр - це маніпуляція, мета якої - відтягнути якомога далі момент, коли доведеться звітувати за відпустки в Дубаї та нові маєтки на Печерську", - додав він.

Реклама:

Нардеп наголосив, що за відкритий реєстр декларацій виступає абсолютна більшість суспільства, зокрема військові, а також міжнародні партнери України з країн "Великої сімки" (G7).

"Голова антикорупційного комітету Анастасія Радіна окремо винесе на голосування в залі свою поправку №371 про негайне відкриття реєстру. Я підтримаю цю поправку і закликаю всіх народних депутатів, яким нема що приховувати, зробити те саме", - додав Юрчишин.

Депутат також повідомив, що всі слушні аргументи щодо безпеки декларантів уже враховано в законопроєкті.

Реклама:

За його словами, йдеться про те, що військові, "крім ВЛК і ТЦК" (військово-лікарська комісія і територіальний центр комплектування), полонені, громадяни на тимчасово окупованих територіях не повинні подавати декларації до закінчення воєнного стану або деокупації території.

Оновлено:

Депутати провалили правку, яка передбачала негайне відкриття декларацій публічних осіб. Про це повідомив перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

За його словами, дане положення підтримали лише 199 народних депутатів.

"Правка №371 про відкриття одразу публічних є-декларацій: не пройшла - 199 лише голосів", - зазначив він.

Железняк також оприлюднив результати голосування фракцій по цьому питанню:

  • Слуга народу - 117
  • Європейська солідарність - 22
  • Батьківщина - 5
  • Платформа за життя та мир 15
  • За майбутнє - 8
  • Голос - 17
  • Довіра - 7
  • Відновлення України - 1
  • Позафракційні - 7

Нагадуємо:

Законопроєкт №9534 Верховна Рада ухвалила в першому читанні 27 липня. 

У меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування EFF ухвалення закону про відновлення декларування є структурним маяком із терміном виконання наприкінці липня.

Реклама: