У Раді визначилися з датою розгляду законопроєктів про відновлення декларування та спецперевірок

Вівторок, 5 вересня 2023, 11:35 -

На поточному пленарному тижні Верховна Рада розглядатиме законопроєкти про відновлення декларування та спецперевірок осіб, які займають або займали високі посади в уряді або державних органах, а також їхніх родичів чи близьких асоційованих осіб.

Про це повідомив глава податкового комітету ВР Данило Гетманцев.

"Цього тижня ВР буде приймати рішення з відновлення декларування та ПЕП-ів ("politically exposed person" - публічна особа або особа з публічними повноваженнями, - ред.), - зазначив він.

Гетманцев наголосив, що це обовʼязкова умова початку перемовин щодо членства в ЄС.

Реклама:

"Переконаний, це саме той момент істини, який відрізнить державників від тих, кому власна сорочка ближча до тіла", - додав він.

Нагадуємо:

У Верховній Раді на розгляді знаходяться два законопроєкти, які відновлюють декларування чиновників та спецперевірок, що були тимчасово скасовані після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Реклама:

У липні Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9534 щодо відновлення електронного декларування під час воєнного стану.

Водночас законопроєкт №8071 пройшов лише профільний комітет, який рекомендував його до розгляду.

Серед іншого законопроєкт передбачає обов'язкову перевірку публічних осіб протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності законом або протягом 30 календарних днів з дня, коли особа розпочала виконання своїх посадових обов’язків. У разі якщо особа, яка під час дії воєнного стану призначена на посаду, що передбачає зайняття відповідального або особливо відповідального становища, або посаду з підвищеним корупційним ризиком, не пройшла спеціальної перевірки, така особа буде звільнена з посади.

Реклама: