Екскерівництво миколаївського держпідприємства привласнило 1,3 мільярда

Вівторок, 26 вересня 2023, 17:52

Правоохоронці викрили схему заволодіння 1,3 мільярда гривень коштів державного підприємства "Науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря" - "Машпроект".

Про це повідомляє пресслужба Національної поліції.

За даними слідства, злочинну схему організували колишні керівники ДП та директор приватної компанії-нерезидента. З цією компанією уклали агентські угоди: відповідно до них, нерезидент займається за кордоном пошуком покупців, які готові купувати продукцію держпідприємства. 

За надання агентських послуг держпідприємство переказало упродовж 2013-2018 років на рахунки компанії майже 62 млн дол, що на момент вчинення злочину становило понад 1,3 млрд грн. 

Реклама:

"Проте такі послуги компанія-нерезидент надавала лише на папері, а така "схема" була запроваджена лише для заволодіння коштами. З метою легалізації незаконно отриманих коштів їх переводили на рахунки підконтрольних колишнім керівникам держпідприємства іноземних компаній", - додали в поліції.

Докази причетності фігурантів до злочину зібрали оперативники управління стратегічних розслідувань в Миколаївській області Нацполіції спільно з детективами НАБУ та прокурорами САП. 

У межах міжнародного співробітництва правоохоронці отримали матеріали, які підтвердили факт фіктивності послуг та допомогли відстежити "відмивання" частини незаконно отриманих коштів. 

Реклама:

Чотирьом колишнім керівникам державного підприємства "Зоря" - "Машпроект" та директору приватної іноземної компанії оголосили про підозру. Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Реклама: