Сумський завод постачав до Росії насоси для атомних станцій "Росатому"

Четвер, 21 вересня 2023, 12:46 -
 
СБУ

Служба безпеки повідомила про підозру керівникам сумського заводу, які постачали в Росію насоси для атомних реакторів.

Про це повідомляють пресслужби Нацполіції та СБУ.

Служба безпеки ліквідувала масштабну схему постачання до рф стратегічно важливої продукції для атомної енергетики та нафтогазової галузі країни-агресора.

Правоохоронці не вказують назву підприємства, але зазначає, що воно входить до структури російської фінансово-промислової групи ГМС, яка є однією з найбільших "донорів" російського бюджету. 

Реклама:

У результаті слідчих дій статутний капітал, нерухоме та рухоме майно українського заводу на загальну суму майже 365 млн грн заарештовано.

За даними слідства, після початку великої війни керівництво сумського заводу розробило схему постачання української продукції до Росії в обхід накладених санкцій. Для маскування було задіяно підконтрольні комерційні структури з декількох країн Європи та Азії.

"Правоохоронці отримали документи, які підтверджують ведення спільної господарської діяльності з країною-агресором, вилучили обладнання для будівництва атомних електростанцій в Бангладеші та Індії", – зазначили в Нацполіції.

Іноземні підприємства закуповували насосне обладнання нібито для своїх потреб, а потім переправляли його кінцевим замовникам до Росії.

Реклама:

Також посадовці постачали українське насосне обладнання до двох азійських країн для будівництва атомних електростанцій під керівництвом "Росатому".

Під час обшуків за місцями роботи і фактичного проживання учасників схеми правоохоронці вилучили документи, комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами оборудки.

Двом посадовцям заводу повідомлено про підозру у колабораційній діяльності, вчиненій організованою групою.

Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми.

Виправлено.

У першій версії новини ми помилково вказали, що у злочині підозрюються посадовці іншого підприємства, та перепрошуємо за некоректну інформацію.

За даними джерел ЕП у правоохоронних органах, мова йде про АТ "Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування "Насосенергомаш", який входить до групи російських компаній АО "Группа ГМС".

Реклама: