Потенціал вітрової генерації України становить 140 ГВт – Міненерго

Середа, 20 вересня 2023, 15:30 -

Міністерство енергетики оцінює потенціал вітрової генерації України в 140 ГВт, у її розвиток зацікавлені інвестувати міжнародні компанії.

Про це розповів очільник Міненерго Герман Галущенко в ефірі Українського радіо.

Внаслідок російської військової агресії Україна втратила близько 80% вітрогенерації.

"Більшість вітрових станцій розташовані на півдні країни, де є для цього відповідні кліматичні умови – передусім необхідна швидкість вітру. На жаль, сьогодні ця частина території тимчасово окупована, і практично вся вітрова генерація відповідно втрачена", - пояснив він.

Реклама:

Водночас навіть в умовах війни цей напрямок відновлюваної енергетики продовжує розвиватися. Зокрема, цього року було запущено вітрову станцію у Миколаївській області і додали в енергосистему 114 МВт.

Найбільший потенціал розвитку вітрогенерації мають шельфи Чорного і Азовського морів, які наразі не можуть освоюватись з огляду на умови воєнного часу.

"Але ми вже маємо величезну кількість зацікавлених компаній зі всього світу, які прийдуть саме у вітрову генерацію України після нашої перемоги. Ми підтримуємо постійні комунікації з нашими партнерами, які із задоволенням готові приходити в Україну, у вітрову генерацію, потенціал якої ми оцінюємо близько в 140 ГВт електроенергії",  - зазначив міністр.

Реклама:

Читайте також: Що залишилося від "зеленої" енергетики в Україні

Нагадуємо:

Вітрові та сонячні проєкти будуть забезпечувати понад третину світової електроенергії до 2030 року, що свідчить про те, що енергетичний сектор може досягти змін, необхідних для досягнення глобальних кліматичних цілей.

Реклама: