Польща, Угорщина і Словаччина влаштували демарш через подання Україною позову до СОТ

Вівторок, 19 вересня 2023, 10:37 -

Польща, Угорщина і Словаччина не братимуть участі в роботі Координаційної платформи Європейської комісії щодо українського зерна через подання Україною позову до Світової організації торгівлі (СОТ) внаслідок запровадження цими країнами односторонньої заборони на імпорт української агропродукції.

Про це повідомляє польське видання PAP з посиланням на джерела.

У роботі Координаційної платформи щодо українського зерна брали участь представники Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Болгарії, Єврокомісії та України. Засідання відбувалися в Брюсселі. Проте Польща, Угорщина та Словаччина відмовилися від цієї роботи після заяви України.

"Польща, Угорщина і Словаччина відмовляються від участі в роботі платформи через процедурну розсудливість і той факт, що Україна може використати інформацію, надану в межах Координаційної платформи, проти цих трьох країн у розглядах у СОТ", - сказало джерело в ЄС.

Реклама:

Тепер Польща має намір винести на обговорення питання, що стосуються майбутнього спільної сільськогосподарської політики 27 країн ЄС.

Також, країни, що межують з Україною, виступили проти пропозиції України, внесеної до Єврокомісії, щодо можливого механізму контролю експорту агротоварів до Європейського Союзу.

Нагадуємо:

Реклама:

Європейська комісія 15 вересня оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України з деякими умовами, які дадуть змогу уникнути нового стрибка зерна.

Після зняття обмежень на імпорт української агропродукції Польща, Угорщина і Словаччина запровадили односторонні заборони. Польща розширила список заборонених до імпорту продуктів за рахунок борошна і круп. Угорщина довела цей список до 25 товарних позицій.

18 вересня стало відомо, що Україна подала вимоги про проведення консультацій із Словаччиною, Польщею та Угорщиною, які заборонили імпорт української агропродукції, в рамках Світової організації торгівлі.

Реклама: