Нафта наближається до 100 доларів за барель на тлі обмеженої пропозиції

Понеділок, 18 вересня 2023, 19:15 -
 
reuters

Світовий нафтовий еталон Brent наблизився до 95 доларів за барель, оскільки інвестори зосередилися на перспективі збільшення дефіциту пропозиції в четвертому кварталі після того, як Саудівська Аравія і Росія продовжили скорочення поставок.

Про це пише Reuters.

Ф'ючерси на нафту марки Brent зросли на 47 центів до 94,40 дол за барель до 14:21 за Гринвічем, в той час як ф'ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate зросли на 79 центів до 91,56 дол за барель. 

Brent і WTI зростали три тижні поспіль, досягнувши максимуму з листопада, і знаходяться на шляху до найбільшого квартального зростання з моменту вторгнення Росії в Україну в першому кварталі 2022 року.

Реклама:

У понеділок Citi став останнім банком, який спрогнозував, що ціни на нафту марки Brent можуть перевищити 100 дол за барель цього року.

Цього місяця Саудівська Аравія і Росія продовжили загальне скорочення поставок нафти на 1,3 млн барелів на добу до кінця року.

Ці обмеження можуть підштовхнути ринок до дефіциту в 2 млн барелів на добу в четвертому кварталі, а подальше скорочення запасів може залишити ринок вразливим до подальших цінових стрибків у 2024 році, кажуть аналітики ANZ.

Реклама:

Тим часом, як додає Reuters, деякі сорти сирої нафти вже торгуються вище знакової позначки у 100 дол за барель.

Згідно з даними LSEG, у понеділок ціна на нафту марки Qua Iboe перевищила 100 доларів за барель. А малайзійська нафта Tapis минулого тижня досягла 101,30 доларів США.

"Ми очікуємо, що Brent буде торгуватися в діапазоні 90-100 доларів протягом найближчих місяців, а цільова ціна на кінець року - 95 доларів", - сказав аналітик UBS Джованні Стауново.

Економічна правда

Реклама: