"АвтоВАЗ", "Москвич", "Росавтодор" та інші: США розширили санкції проти Росії

Четвер, 14 вересня 2023, 17:55 -
 
getty images

Мінфін США 14 вересня розширив санкційний список щодо російських громадян і компаній, включивши до нього, зокрема, великі автозаводи Росії, а також наближених до Міноборони РФ та Кремля олігархів.

Про це йдеться у повідомленні Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC).

Так, тепер під санкції перебувають "АвтоВАЗ", "Соллерс" та "Москвич".

Також під обмеження потрапили банки "Ак Барс" та "Сінко Банк".

Реклама:

Крім цього, під санкції потрапили учасники російського рейтингу Forbes: засновник "Російської мідної компанії" Ігор Алтушкін (36-те місце, статки - 3,4 млрд дол), засновник "Уральської гірничо-металургійної компанії" Іскандер Махмудов (21-ше місце, 7,3 млрд дол) і президент "Трансмашхолдингу" Андрій Бокарьов (47-ме місце, 2,7 млрд дол).

До санкційного списку також потрапили "Російська мідна компанія", Кіровський машинобудівний завод, "Трансмашхолдинг", "Росавтодор" та інші.

Загалом санкційний список доповнили понад 20 осіб і кілька десятків компаній, зокрема компанії зі Словенії, Бельгії, Туреччини, ЦАР і ОАЕ. З російських - НПО "Сатурн" (російська машинобудівна компанія, що спеціалізується на розробці та виробництві газотурбінних двигунів для військової та цивільної авіації й суден військово-морського флоту РФ), видобувна компанія Agd Daymonds та інші.

Реклама:

Водночас США продовжили виняток із санкцій для поставок нафти з проєкту "Сахалін-2" до Японії до кінця червня наступного року.

OFAC заявило, що США продовжать використовувати санкції, щоб підірвати здатність Росії вести війну проти України.

Відомство підкреслило, що до оновленого списку потрапили особи, які отримують вигоду і мають зв'язки з російським оборонним сектором, військово-промисловим комплексом і Кремлем.

OFAC наголошує, що у Бокарєва є зв'язки з міністром оборони Росії Шойгу та іншими високопоставленими російськими чиновниками та їхніми сім'ями. Він також намагається ухилятися від санкцій, наголосили в OFAC. А Іскандер Махмудов, за даними OFAC, є діловим партнером і соратником Бокарєва.

Під санкції також потрапили дружина Бокарєва Ольга та син Махмудова Джахангір.

Крім цього, у списку - заступник Шойгу Олексій Криворучко, обмеження стосуються і головного конструктора авіаційного двигунобудівного науково-технічного комплексу "Союз" й члена ради директорів Балашихинського літейно-механічного заводу (теж під санкціями) Мкртича Окрояна і його родину.

Також у списку - низка компаній російського ВПК: Гаврилов-Ямський машинобудівний завод "Агат", АТ "Звєзда", котре входить до складу "Ростеху", Науково-дослідний інститут машинобудування і Ульяновський патронний завод.

Усі активи у США осіб, які потрапили до оновленого санкційного списку, будуть заморожені.

Також будуть заблоковані всі організації, в яких 50% або більше належить цим особам. Усі операції з учасниками санкційного списку заборонені, крім тих, на які видано загальну або спеціальну ліцензію. Під заборону потрапляють будь-які пожертви, надання коштів, товарів або послуг як цим особам, так і від них.

Економічна правда

Реклама: