"Київстар" запускає першу в Україні мережу точного позиціонування RTK

Вівторок, 12 вересня 2023, 18:26 -

Мобільний оператор "Київстар" до кінця вересня запустить сервіс точного позиціонування RTK (Real-Time Kinematic), який, як очікують, найперше буде затребуваним в аграрному й оборонному секторах.

Про це повідомив президент компанії Олександр Комаров на зустрічі бізнес-лідерів "EBA Global Outlook: Нова економіка України", організованій Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА), передає "Інтерфакс-Україна".

"Цього місяця ми запускаємо першу мережу RTK. Це датчики, які дають дуже високу точність GPS-сигналу в Україні. Запускаємо разом з американською компанією...", - повідомив Олександр Комаров.

За його словами, очікується, що найбільшим замовником сервісу стане агросектор.

Реклама:

"Технологія дасть змогу техніці працювати з точністю до двох сантиметрів", - зазначив Комаров.

Президент "Київстар" висловив сподівання, що великим замовником послуги може також бути, зокрема, оборонний сектор.

"Ми сподіваємося, що великим замовником цієї послуги можуть бути наші сили оборони - там теж є запит на точне позиціонування", - сказав він.

Реклама:

За словами Комарова, "Київстар" спільно з Міноборони вже реалізує великий пілотний проєкт із використанням супутникового зв'язку.

Нагадуємо:

Технологія RTK (Real-Time Kinematic) опрацьовує сигнал навігаційної супутникової системи (GNSS, Global Navigation Satellite System) і допомагає онлайн у реальному часі отримувати координати для техніки з точністю 2,5 см. RTK-система складається з мережі наземних базових GNSS-станцій, програмного забезпечення, супутникової антени, джерела безперебійного живлення та засобів зв'язку.

Реклама: