Україна звернеться до арбітражу СОТ у разі блокування Польщею експорту зерна

Вівторок, 12 вересня 2023, 15:49 -

У разі блокування Польщею експорту українського зерна Україна буде змушена звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ).

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. 

"Україна, незважаючи на війну і блокування Росією наших портів, дотримується своїх зобов'язань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали і не маємо наміру шкодити польським фермерам. Ми дуже дорожимо підтримкою від польського народу і польських родин!", - сказав Шмигаль.

Водночас прем'єр наголосив, що, в разі порушення торгового права "в інтересах передвиборчого політичного популізму", Україна буде змушена звернутися до арбітражу СОТ з приводу компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ).

Реклама:

Нагадуємо:

Раніше Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна остаточно вирішила не відкривати кордони для імпорту українського зерна.

Своєю чергою міністр сільського господарства Роберт Телуш заявив, що Польща, у разі необхідності, введе односторонню заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня, при цьому транзит товарів буде збережено.

Реклама:

Польський міністр підкреслив, що збереження заборони на ввезення українського зерна тільки до 15 вересня є "політичним аргументом для подальшої дестабілізації ситуації в Польщі".

Відповідаючи на запитання про можливі ризики накладення штрафних санкцій на Польщу, якщо вона порушить правила єдиного ринку, міністр заявив, що "не хочу слухати, як нас, поляків, лякають штрафами (...)", і додав, що Польща буде "проводити жорстку політику в інтересах поляків". 

Як повідомлялося, у середині квітня 2023 року Польща, а за нею Угорщина, Словаччина та Болгарія під тиском місцевих виробників призупинили імпорт зерна та інших харчових продуктів з України.

Країни погодилися скасувати односторонні обмеження тільки після тривалих перемовин з Євросоюзом, у результаті яких Єврокомісія погодилася виділити EUR100 млн на компенсації фермерам країн-сусідів України. Після цього на рівні Євросоюзу було затверджено ембарго на імпорт кількох зернових та олійних культур з України п'ятьма країнами Східної Європи - Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Болгарією, Румунією. Обмеження діють до середини вересня.

У Польщі 15 жовтня 2023 року мають відбутися чергові парламентські вибори для обрання всього складу Сейму і Сенату.

Реклама: