Рада покращила закон про інвестнянь: бізнесу зі значними інвестиціями обіцяють особливі умови

Середа, 9 серпня 2023, 18:36

Верховна Рада внесла зміни до закону "Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні", відомого як "закон про інвестнянь", заклавши в нього норму про державну підтримку бізнесу зі значними інвестиціями.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Документ передбачає:

  • запровадження нової форми державної підтримки для інвесторів, а саме часткової компенсації вартості будівництва об'єктів суміжної інфраструктури;
  • впровадження можливості інвестору розпочати реалізацію проєкту до укладання спеціального інвестиційного договору та внести інвестиції на передпроєктні роботи (підготовка документації, купівля земельної ділянки тощо) в обсязі 25% від вартості загального розміру значних інвестицій;
  • зменшення вимог щодо розміру значних інвестицій до 12 млн євро та кількості створених нових робочих місць — з 80 до 50 впродовж строку реалізації інвестиційного проєкту, що мало б розширити коло потенційних інвесторів;
  • встановлення часових можливостей для доопрацювання, а не повернення поданих інвестором документів та спеціального інвестиційного договору (не більше двох місяців).

Нагадуємо:

Реклама:

З початку дії закону "про інвестнянь" до лютого 2023 року було подано лише п’ять заявок на реалізацію великих інвестиційних проєктів із запланованим фінансуванням 11 млрд грн. Проте обсяг фактично залучених інвестицій був нульовим.

У жовтні 2022 року уряд схвалив законопроєкт, який був покликаний змінити ситуацію. У першому читанні законопроєкт проголосували у квітні 2023 року.

Як пояснював представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук, запропоновані зміни дозволять брати участь у програмі "інвестнянь" не лише великим, а й середнім інвесторам.

Реклама:
Реклама: