З 1 вересня фізособам - позичальникам ліквідованих банків дадуть шанс реструктуризувати борги

Четвер, 31 серпня 2023, 13:48 -

З 1 вересня фізичні особи, які є позичальниками банків, що ліквідуються, отримають можливість реструктуризувати свої борги.

Умови реструктуризації визначені рішенням Фонду гарантування вкладів, яке набирає чинності з 1 вересня.

"У зв'язку з дією в Україні воєнного стану, ... виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів вирішила встановити для фізичних осіб, які є позичальниками банків, процедура ліквідації яких здійснюється ФГФВО, ... умови погашення кредитної заборгованості", - йдеться в рішенні Фонду.

Строк дії умов погашення заборгованості, затверджених указаним рішенням, визначено з 1 вересня 2023 року по 31 серпня 2024 року. 

Реклама:

Умови реструктуризації боргів встановлені наступні:

  • розмір процентної ставки за кредитним договором складатиме 0,001% річних, 
  • розмір комісій, передбачених кредитними договорами, встановлюється на рівні 1 копійка та застосовуються з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулось приєднання до умов реструктуризації.

Погашення заборгованості за кредитним договором здійснюватиметься щомісячно, починаючи з місяця приєднання до умов реструктуризації, у розмірі та згідно з графіком, визначеними умовами кредитного договору, але не менше ніж:

  • 10 тис грн для кредитів, забезпечених іпотекою;
  • 5 тис грн для кредитів, отриманих з використанням платіжної картки, заборгованість за якими на дату приєднання до умов реструктуризації становитиме понад 100 тис грн;
  • 1 тис грн - для інших кредитів.

Заборгованістю за кредитним договором вважатиметься сума залишку основної суми боргу, нарахованих процентів та комісій за ним, що не сплачені відповідно до умов кредитного договору.

Реклама:

У разі порушення умов реструктуризації, розмір процентної ставки та комісій за кредитним договором фізичної особи - позичальника застосовуватиметься відповідно до умов кредитного договору, які діяли до початку реструктуризації.

Реклама: