Міненерго напрацювало Концепцію забезпечення енергетичної безпеки

Четвер, 31 серпня 2023, 09:27

Міністерство енергетики підготувало Концепцію забезпечення енергетичної безпеки, яку очільник відомства Герман Галущенко презентував на засіданні робочої групи з енергетичної безпеки.

Про це повідомляє пресслужба Міненерго.

Участь в другому засіданні робочої групи "Президентська формула миру: енергетична безпека" взяли також представники міжнародних дипломатичних місій в Україні.

Галущенко зазначив, що після відвертих маніпуляцій Росії на газових ринках Європи увесь світ зрозумів важливість забезпечення безпеки енергопостачання і недопущення використання енергії як зброї.

Реклама:

Після цього низка країн почали вживати жорсткі заходи щодо монополіста, такі як передача газових сховищ, якими керували росіяни, та введення прайс-кепів і створенням міжнародних платформ щодо узгодження спільних дій у протидії шантажисту. 

"Але нашою ключовою метою має стати не тільки усунення Росії з ринку, а і недопущення її повернення на нього", - підкреслив міністр.

Міністр запропонував учасникам робочої групи розглянути підготовлений українською стороною проєкт Концепції забезпечення енергетичної безпеки та разом напрацювати механізми, які не дозволять використовувати енергію як зброю у майбутньому.

Реклама:

Напрацьовані Україною пропозиції передбачають комплексну відповідь цивілізованого світу на виклики енергетичній безпеці -  як на рівні окремих країн, так і на глобальному рівні.

Україні необхідно:

  • створення захисного "щита" для енергооб’єктів через системи та обладнання ППО;
  • постачання і формування запасів обладнання в Європі для відновлення енергетичної інфраструктури;
  • міжнародний нагляд за енергетичними об'єктами та взаємний захист, зокрема, враховуючи зони безпеки навколо ядерних об'єктів;
  • інвестування в децентралізовані енергосистеми;
  • вивчення альтернативних шляхів постачання викопного палива;
  • розширення потужностей з’єднань для полегшення обміну електроенергією.

На глобальному рівні необхідно заборонити політично мотивовану експлуатацію енергетичних ресурсів. Для цього - розробити документи у межах міжнародного права,оновити статути міжнародних організацій, посилити повноваження Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), диверсифікувати джерела імпорту енергії.

Як зазначають в Міненерго, впровадження цих комплексних заходів має сприятиме підвищення надійності енергопостачання, зміцненню стійкості енергетичної інфраструктури, диверсифікація торгівлю енергією та джерел, глобальній співпраці для недопущення енергетичної маніпуляції РФ.

Реклама: