РФ може створити єдиного трейдера по експорту добрив для посилення впливу на світові ціни

Понеділок, 28 серпня 2023, 17:55 -
 
anadolu

Росія розглядає можливість створення єдиної торгової компанії для експорту добрив, щоб збільшити свій вплив на ціноутворення на світових ринках.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Зазначається, що ця ідея була запропонована в липні засновником "УралХіму" Дмитром Мазєпіним.

Відтоді це питання обговорювалося міністром промисловості РФ Денисом Мантуровим і прем'єр-міністром Михайлом Мішустіним, кажуть джерела агентства.

Реклама:

За словами всіх трьох співрозмовників, жодного рішення не було прийнято, і не зрозуміло, коли пропозиція буде знову обговорюватися.

Представники уряду не відповіли на прохання прокоментувати ситуацію. У прес-службі "Уралхіму" заявили, що їм нічого не відомо про цю пропозицію.

Росія є найбільшим у світі виробником добрив, на її частку припадає близько 15% світового річного споживання. Хоча компанії-виробники добрив не потрапили під міжнародні санкції через війну Росії в Україні через їхню важливість для глобальної продовольчої безпеки, балтійські порти припинили перевалку більшості продуктів, що призвело до зниження обсягів поставок.

Реклама:

Відхід з Росії міжнародних судноплавних компаній, деяких міжнародних банків і страхових компаній також ускладнив відправку товарів за кордон.

За словами двох співрозмовників, деякі великі виробники добрив не підтримують цю ідею, побоюючись, що вона зашкодить бізнесу. Експорт більшості видів добрив вже відновився до довоєнного рівня, тому виробники не бачать, яку користь їм принесе ця пропозиція, кажуть співрозмовники.

Єдина торгова компанія могла б дати уряду більше контролю над експортними доходами і дозволила б йому здійснювати набагато більший вплив на світове ціноутворення. Росія вимагає більш сприятливих умов експорту для своїх виробників добрив у переговорах про відновлення угоди про експорт зерна, яка дозволяла Україні здійснювати поставки через Чорне море і від якої РФ відмовилася минулого місяця.

Наразі компанії торгують своїми товарами через Швейцарію та інші треті країни. 

Економічна правда

Реклама: